Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault Moskova'da

Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault Moskova'da

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Fransız mevkidaşı ile görüştü - Ayrault: "Bugün Moskova ve yarın Washington temaslarımdaki en büyük amacım, tüm tarafların pozisyonlarını yakınlaştırmasını sağlamak. Ancak bu şekilde tasarı BMGK'dan geçebilir"- Lavrov: "Fran

MOSKOVA (AA) - Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Halep'te yaşananların Suriye'deki iç savaşta bu zamana kadar görülmemiş bir seviyeye ulaştığını belirterek, oradaki insani trajediye çözüm yolu aramak için Moskova'ya geldiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Ayrault, Halep'te insani yardım konvoylarının ve sivillerin hedef alınmasının hiçbir açıklaması olamayacağını belirtti.

Jean-Marc Ayrault, Fransa'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunmaya hazırlandığı Suriye karar tasarısına da değinerek, taslakta bombardımanların durdurulması ve Halep'e insani yardımın ulaşmasının sağlanması maddelerinin bulunduğu bilgisini paylaştı.

Moskova'ya, Halep'te yaşanan insani trajediye çözüm yolu bulmak için geldiğini bildiren Ayrault, "Bugün Moskova ve yarın Washington temaslarımdaki en büyük amacım, tüm tarafların pozisyonlarını yakınlaştırmasını sağlamak. Ancak bu şekilde tasarı BMGK'dan geçebilir." dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault, Halep'e gerçekleştirilen bombardımanların daha fazla aşırıcı militan çıkmasına neden olduğunu vurgulayarak, Esed rejimini Halep'teki sivillere yönelik saldırılarına son vermeye davet etti.

- "Ilımlı muhaliflerin ayrışması şartında yumuşama göstermeyeceğiz"

Sergey Lavrov ise Fransa'nın BMGK'ya sunmaya hazırlandığı karar tasarısını incelemeye hazır olduklarını ifade ederek, Rusya'nın "ılımlı muhaliflerin terörist gruplardan ayrışması tutumunda yumuşama göstermeyeceğini" dile getirdi.

Lavrov, BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan De Mistura'nın Halep açıklamasını tam olarak okumadığını belirterek, detaylı bir şekilde inceleyeceklerini ifade etti.

ABD'nin Rusya ile Suriye konusunda ikili temaslarını durdurmasına da değinen Sergey Lavrov, "Rusya üzerine düşen kısmı yerine getirdi. Ancak şu aşamada ABD ılımlı muhaliflerle terörist grupların ayrışması şartını yerine getiremiyor. ABD maalesef temasları durdurma kararı aldı, ancak uluslararası formatlardaki görüşmeleri istisna tuttu. Bunu kullanmaya hazırız." diye konuştu.

- "ABD, insani yardım konvoylarını Rus askerlerinin korumasını teklif etti"

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD'nin Halep'e giden insani yardım konvoylarının güvenliğini Rus askerlerinin sağlamasını teklif ettiğini anımsatarak, "(Kastillo yolunun güvenliğini Rus askerleri sağlasın) dediler, biz de 'bunu beraber yapalım' cevabını verdik, ancak riskli olduğu gerekçesiyle kabul etmediler." şeklinde konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'ye basında çıkan "rejim güçlerine askeri müdahale yapılabileceği" yönündeki haberleri sorduğunu ifade eden Sergey Lavrov, "Kerry ile düzenli olarak konuşuyoruz. Bu sene 55'in üzerinde telefon, 10 kadar yüz yüze görüşme yaptık. Benimle konuşmalarında onun ağzından Suriye'de askeri bir çözüm olduğunu duymadım." dedi.

Washington'da Esed rejimine karşı güç kullanılmasını isteyenlerin olduğuna vurgu yapan Lavrov, "Bu, sır değil. Washington'da bu eğilimin ağır basmamasını umut ediyorum." diye konuştu.

Sergey Lavrov, basında çıkan ABD'nin Suriye ordusuna cruise füzeleriyle saldırabileceği yönündeki haberleri değerlendirirken, S300 hava savunma sisteminin, Washington'un bu eğiliminin ortaya çıkmasının ardından Suriye'ye gönderildiğine işaret ederek, "Seyir füzesi hızlı ilerliyor ve anında hedefinin belirlenmesi mümkün değil. Bu nedenle askeri varlığımızı olağan tehditlerden korumak için böyle bir karar alındı." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :