- Fransa Cumhurbaşkanı Hollande:

- Fransa Cumhurbaşkanı Hollande:

"(TTIP Anlaşması) Bizim tarımımıza zarar verecek her sonuca 'hayır' diyeceğiz"

PARİS (AA) - Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, dünyanın en büyük serbest pazarını oluşturması öngörülen ABD ile AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasının Fransız tarımını tehlikeye atması halinde kabul edilmeyeceğini bildirdi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Hollande, Fransa'da bazı prensipleri savunmak zorunda olduklarını belirterek, ülkesinin tarım sektörünün geleceği tehlikeye girmemesi için çok ihtiyatlı davrandıklarını kaydetti.

TTIP görüşmelerinin şekillenmesini beklediklerini vurgulayan Hollande, "Bizim tarımımıza zarar verecek her sonuca 'hayır' diyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Fransa'nın, ticaretin çevresel konularda dahil bazı prensiplere uyması gerektiğini düşündüğünü aynı zamanda, peynir ve şampanya gibi mallarda da malın menşeinin korunması konusunun önemli olduğunu kaydetti.

Fransa Başbakanı Manuel Valls de geçtiğimiz hafta, Fransa'da sahip olunan kalite standartlarını garanti edemeyecek bir anlaşmanın başarılı olamayacağını kaydetmişti.

Fransa Dış Ticaret Bakanı ve aynı zamanda TTIP müzakerecisi Matthias Fekl ise müzakerelerin ocak ayında görevi sona eren ABD Başkanı Barack Obama'nın döneminde sonlandırılabileceğini düşünmediğini belirtmişti.

ABD Başkanı Barrack Obama, dönemin Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Şubat 2013'de yaptıkları ortak bir açıklama ile AB ve ABD arasında çok kapsamlı ticaret ve yatırım ortaklığı kurulması için müzakerelere başlama kararı aldıklarını duyurmuşlardı.

Dünya hasılasının yaklaşık olarak yarısını ve dünya ticaretinin yaklaşık olarak üçte birini oluşturan AB ve ABD, anlaşmanın sağlanması halinde gümrük vergilerini sıfırlayacak, gümrük dışı engelleri azaltacak ve yatırım kolaylıkları sağlayacak. Böylece de dünyanın en büyük serbest pazarını oluşturacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :