Fransa, AB savunması için destek arayışında

Fransa, AB savunması için destek arayışında

Başbakan Manuel Valls: ‘’Fransa, sonsuza kadar Avrupa ordusu gibi görev yapamaz’’- AB Komisyonu Başkanı Juncker: ‘’Avrupa savunmasının şerefini kurtarmayı sadece Fransa’ya bırakamayız’’

PARİS (AA) – Fransa Başbakanı Manuel Valls, Avrupa’nın savunmasına AB üyelerinin yeteri kadar destek vermediği eleştirisinde bulunarak, ülkesinin Avrupa savunmasının yükünü sonsuza kadar taşıyamayacağı uyarısında bulundu.
Paris’te Avrupa konulu bir konferansta konuşan Valls, "Fransız ordusu, sonsuza kadar Avrupa ordusu olarak görev yapamaz." dedi.
Avrupalı ülkelerin Ortadoğu ve Afrika’daki askeri operasyonlara yeteri kadar destek vermemesinden yakınan Valls, Fransa’nın savunma harcamalarının, gayri safi milli hasılanın yüzde 2’sine ulaşmasına rağmen önümüzdeki dönemde de Avrupa savunması konusundaki sorumluluklarından vazgeçmeyeceğini belirtti.
Aynı toplantıda konuşan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ‘’Avrupa savunmasını bizim oluşturmamız gerekir. Avrupa savunmasının şerefini kurtarmayı sadece Fransa’ya bırakamayız.’’ diyerek Valls ile aynı görüşte olduğu mesajını verdi.
NATO’dan ayrı olarak Avrupa savunmasının güçlendirilmesini savunan Fransa, AB ülkelerinin Paris’in yurt dışında Avrupa adına yaptığı operasyonlara da mali destek vermesini istiyor.
Son olarak Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Bratislava’da 16 Eylül’de düzenlenen AB zirvesinde yaptığı konuşmada, Avrupa savunmasına en büyük desteği ülkesinin verdiğini belirterek, ‘’Fransa bu konuda yalnız bırakılamaz ve yalnız bırakılmayı istemiyor. Diğer üye ülkeler de Avrupa savunmasına gerekli desteğin verilmesi konusunda sorumluluklarını üstlenmeli.’’ şeklinde konuşmuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :