"Frankfurt Türk Tiyatro Festivali" başladı

"Frankfurt Türk Tiyatro Festivali" başladı

Festivalin açılış oyunu, Adalet Ağaoğlu'nun kaleme aldığı "Kozalar" oldu- Festival Başkanı Kellecioğlu:- "Bir yanımız hep acıyor ama biz biliyoruz ki dünyayı sanat kurtaracak. Bu yıl sloganımızı 'Sanata Evet' olarak belirledik. İnanıyoruz ki sanat acıyan

FRANKFURT (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları ve Tiyatro Frankfurt iş birliğiyle gerçekleşen "4. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali" tiyatroseverlerle buluştu.

Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosluğunun desteğiyle gerçekleştirilen festivalin açılış töreni Frankfurt Rüsselsheim Tiyatro’da yapıldı.

Tiyatro Frankfurt Genel Sanat Yönetmeni ve Festival Başkanı Kamil Kellecioğlu, açılışta yaptığı konuşmada, Tiyatro Frankfurt'un 14 yıldır Türk tiyatrosuna hizmet için çalıştığını söyledi.

Avrupa'nın, Türkçe konuşan tek tiyatro festivalini yaptıklarını belirten Kellecioğlu, gururlu olduklarını ve her yıl büyük bir özveriyle festival için hazırlık yaptıklarını dile getirdi.

Kellecioğlu, dünyanın zor zamanlar geçirdiğine dikkati çekerek, "Bir yanımız hep acıyor ama biz biliyoruz ki dünyayı sanat kurtaracak. Bu yıl sloganımızı 'Sanata Evet' olarak belirledik. İnanıyoruz ki sanat acıyan yerlerimize merhem olacak ve bir zaman sonra iyileşeceğiz. Unutmayalım, ne ekersek onu biçeriz. Sevgi ekersek sevgi, barış ekersek barış, sanat ekersek insan biçeriz." diye konuştu.

Dünyayı iyileştirenlerin gün geçtikçe çoğaldığına işaret eden Kellecioğlu, "Omuz omuza, el ele yürürsek, bu yolda ayağımız asla taşa değmez. Bu festival, elini taşın altına koyan herkesin zaferi. Bana göre güzellik göreceli değil, güzellik bulaşıcıdır. Gelin güzellikleri bütün dünyaya bulaştıralım." ifadelerini kullandı.

- "Tiyatro sayesinde Almanya'da hala Türkçe konuşuluyor"

Festivalin onursal başkanlarından oyuncu Tamer Levent de tiyatronun, insanı kendisiyle yüzleştirdiğine vurgu yaptı.

Levent, tiyatronun öneminin bazen anlaşılıp bazen anlaşılmadığını aktararak, "Şimdi tiyatronun, dünyada ve Türkiye’de savaşlara teröre karşı umut olarak yeniden gelişeceğini düşünüyorum. Toplumlar da artık tiyatro aracılığıyla kendileriyle yüzleşecek. Başkonsolosluğun da bu festivale destek veriyor olması çok önemli. Çünkü Almanlar da Türk oyunlarını görmek istiyor. Anadolu kültürünü merak ediyorlar ve bu oyunlarla Türkleri biraz daha tanıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Festivalin diğer onursal başkanı Ayla Algan ise festival ekibinin, Türkiye'nin tanıtımı yönünde büyük bir başarıya imza attıklarını anlattı.

Almanya'ya işçi olarak gelen Türklerin sonraki nesillerinin, tiyatro sayesinde hala Türkçe konuşabildiğinin altını çizen Algan, Tiyatro Frankfurt'un 14 yıldır Türkçeyi yaymaya ve unutturmamaya çalıştığını kaydetti.

Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı ve birçok sanatçının da katıldığı etkinlikte, piyanist Hakan Tezcan mini bir konser verdi.

Açılış töreninin sonunda, festivalin onursal başkanları Ayla Algan ve Tamer Levent'e, SPD Hessen Eyaleti Milletvekili Kerstin Geis tarafından plaket ve hediye takdimi yapıldı.

- İlk oyun "Kozalar"

Festivalin açılış oyunu, Adalet Ağaoğlu'nun kaleme aldığı, Ayşenil Şamlıoğlu'nun yönettiği "Kozalar" oyunu oldu.

"Uluslararası Avignon Tiyatro Festivali"nde prömiyer yapıp Fransa'da 1 ay boyunca sahnelenen oyunda Demet Evgar, Binnur Kaya ve Esra Dermancıoğlu rol alıyor.

Pangar Tiyatro Topluluğunca sahnelenen "Kozalar", terör, iç savaş, kadınların toplumdaki yeri ve mültecilerle ilgili konulara değiniyor.

Bugüne kadar farklı ekipler tarafından birçok kez sahnelenen absürt komedi türündeki tek perdelik oyun sonunda, yönetmen ve oyunculara plaket takdim edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :