Fotokapanlarla hayvan türlerini belirliyorlar

Fotokapanlarla hayvan türlerini belirliyorlar

Şeyh Edebali Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, araziye yerleştirdikleri fotokapanları kullanarak, Bilecik'te yaşayan hayvan ve biyoçeşitlilik türlerini tespit edecek- Yrd. Doç. Dr. Yağcı: - ''Biyoçeşitliliği korumak, muhafaza etmek ve ge

BİLECİK (AA) - Şeyh Edebali Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, araziye yerleştirdikleri fotokapanları kullanarak, Bilecik'te yaşayan hayvan ve biyoçeşitlilik türlerini belirleyecek.

Şeyh Edebali Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuba Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fotokapanlarla Bilecik genelinde geyik, karaca, bozayı, kızıl tilki ve yaban domuzu gibi büyük memelilerin kaydedildiğini ve bazı geçiş bölgelerinin tespit edildiğini, küçük memeli faunasına ait birçok türün de popülasyon yoğunluklarının belirlendiğini söyledi.

Türkiye genelinde başlatılan ''Ulusal biyolojik çeşitlilik envanterler ve izleme'' projesiyle her ilin sahip olduğu bitki ve hayvan türlerinin belirlenip, biyoçeşitlilik veri kaynağı oluşturulması hedeflendiğini anlatan Yağcı, "2014 yılında başlatılan Bilecik'te memeli hayvanları içeren karasal çeşitliliğinin araştırılmasını üniversitemiz üstlendi. Biyolojik zenginliğimizi belirlemek önemli fakat daha da önemli olan mirası muhafaza edebilmek ve gelecek nesillere emanet edebilmektir.'' dedi.

- ''DNA analizleri yapılıyor''

Yağcı, insan faaliyetlerinin neden olduğu habitat ve doğal kaynak kayıpları ile buna bağlı biyolojik çeşitlilik kaybının yaşandığını belirtti.

Önlem alabilmek için yaşam alanlarının korunması kadar mevcut genetik çeşitliliğin bilinmesi ve korunması gerektiğini vurgulayan Yağcı, ''Genetik çeşitlilik ekolojik dengenin korunması ve türlerin devamlılığı için önemli bir faktördür. Ayrıca genetik kaynaklarımızdan bugün önemsemediğimiz herhangi bir türe ait özelliğin gelecekte bir hastalığın tedavisinde kullanılması olasıdır. Bu nedenle sahip olduğumuz genetik kaynaklarımızın korunması ve sürdürülebilir olması için hayvan genetik kaynaklarına sahip çıkılmalıdır. Bilecik ilinin küçük memeli faunasına ait moleküler verilere dayalı günümüz tür listesi ilk kez oluşturulacaktır. Laboratuvarlarda araziden topladığımız hayvanlara ait kalıntı ve dışkıların, canlı olarak yakalayıp doğaya geri bırakmak kaydıyla alınan kan örneklerinin DNA analizlerini yapıp, çeşitli moleküler tekniklerle türler tespit ediyoruz.'' ifadelerini kullandı.

- ''Gen kütüphanesi oluşturulacak''

Yağcı, çalışmalarının iki haftalık aralıklarla iki yıl boyunca devam edeceğini anlattı.

Bilecik genelinde yayılış gösteren küçük memeli hayvanların gen kopyalarının üniversitenin laboratuvarlarında koruma altına alındığını kaydeden Yağcı, ''Gen kütüphaneleri için altyapı sağlanmaktadır. Bu sayede hayvanların doğal ortamında korumanın zorluğunu gen kaynaklarını koruyarak aşmış olacağız. Bilecik'te bilinen biyolojik çeşitliliği genetik çeşitliliğin tespit edebilmesi ile daha da zenginleşecek diğer araştırmacılar içinde dikkat çekici il haline gelecektir.'' değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı