Forum İstanbul 2017

Forum İstanbul 2017

Ekonomi Bakanı Zeybekci:- "İngiltere ile şu anda, teknik anlamda Brexit sonrasında, Brexit’in olduğu gün devreye girecek şekilde çok kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmamızın görüşmeleri devam ediyor"- "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin önümüzdeki döne

İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "İngiltere ile şu anda, teknik anlamda Brexit sonrasında, Brexit’in olduğu gün devreye girecek şekilde çok kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmamızın görüşmeleri devam ediyor." dedi.

Zeybekci, "Türkiye Geleceğini Yeniden Tasarlıyor" ana temasıyla gerçekleştirilen "Forum İstanbul 2017"deki panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ve dünyanın geleceğinin yeniden şekillendiğini ifade ederek, Türkiye'nin bu konuda yapması gereken çalışmalara değindi.

Dünyanın ekonomik denge noktasının batıdan doğuya doğru kaydığını, dengenin doğuya doğru kaymaya devam edeceğini, Türkiye'nin bu anlamda kendisini konumlandırmasının önemli olduğunu belirten Zeybekci, dünya ticaretinin son dönemde devamlı aşağı gittiğini söyledi.

Zeybekci, "Bunların olduğu dönemde Türkiye olarak AB'ye ihracatımızı devamlı olarak artırarak devam ettik. Bu artışın en önemli sebeplerinden biri üretim kabiliyetimiz, ikincisi coğrafyamızın bize verdiği avantaj... AB'nin tüketim alışkanlığı değişti. Çünkü artık hiç kimse 6 ay önceden milyon adetlik siparişini vermek istemiyor." diye konuştu.

Öngörülebilirliğin ticarette oldukça düştüğünü ifade eden Zeybekci, şunları kaydetti:

"Türkiye bu yüzden en önemli üretim alanı. Türkiye'ye bir hafta içinde sipariş yapabiliyor, 2 haftada ürünlerini alabiliyor, milyon adet yerine bin 827 adet de alabiliyor. Eğer onun tekrarı gelirse, bir haftada tekrarını almakla ilgili Türkiye'den taahhüt de alabiliyor. Bu yüzden stok ve risk maliyeti hemen hemen sıfır derecesine iniyor ya da tamamı üreticinin üstüne gidiyor. Bu alışkanlık önümüzdeki dönemde tüm dünyada olacak ve tüm dünya böyle bir yönteme gidecek."


- "Milletin en son 16 Nisan kararı, muhteşem bir karardı"


Nihat Zeybekci, Türkiye'de e-ticaretin büyüme hızının yaklaşık yüzde 2'ler seviyesinde bulunduğunu, dünya ile aradaki farkın kapanmasının Türkiye için imkansız olmadığını vurgulayarak, "Teknoloji 4.0 önümüzdeki yıl bugünlerde bu kadar yoğun konuşulmuyor olacak. Çünkü o dönem geçmiş ya da planlanmış, halledilmiş, bir şekilde tüketilmiş olan bir teknolojik yenilik haline gelecek." dedi.

Ticarette kurallar değişirken Türkiye'nin mazeretlerini teker teker bitirdiğini ifade eden Zeybekci, "İstikrarlı bir siyasi ortam, öngörülebilir bir ekonomik ortamla ilgili mazeretlerimizi tek tek ortadan kaldırıyoruz. Millet müdahale ediyor. Milletin en son 16 Nisan kararı, muhteşem bir karardı. Ülkemin geleceğinde artık siyasi anlamda soru işaretleri olmayacak." diye konuştu.

Yeni sistemle yüzde 50 artı biri talep eden, kendi hayallerini, kendi projelerini, kendi samimiyetini, sevdasını millete anlatabilen anlayışın, uzlaşmacı bir siyasi anlayışın geleceğini belirten Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de demokrasi dışında iktidar asla ve asla kimsenin imkanı dahilinde olmayacak ve vaat edilmeyecek. Şu andan itibaren mazeretlerimiz bitti. Özel sektörün üzerindeki tüm yükleri olabildiğince hafifleten ve özel sektörün yatırımlarla, girişimlerle ilgili, Türkiye’deki üretimle, ihracatla ilgili önünü açmak için her türlü tedbiri alacağız. Gerek paranın ucuzlaması gerek paranın kolay ulaşılabilir ve bol hale gelmesiyle ilgili her türlü tedbiri aldık ve almaya devam edeceğiz. Gerek Kredi Garanti Fonu’yla gerek Eximbank kaynak ve imkanlarıyla gerekse yatırım teşvik sistemleriyle Türkiye’de yeni bir seferberliği başlattık ve sonuçlarını da alıyoruz. Şu anda Kredi Garanti Fonu ve Eximbank kaynaklarıyla Türkiye’de ekonominin, yatırımcının, finans ihtiyacı duyan özel sektörün kullanımına sunulan toplam kaynak tutarı 250 milyar lira."


- "Hedefimiz, Eximbank'ın yerini 2017 sonuna kadar bir numaraya getirmek"


Ekonomi Bakanı Zeybekci, Eximbank kaynakları ile Türkiye'deki ihracatçının her türlü ihtiyacını görmeyi hedeflediklerini kaydederek, "Hedefimiz, toplam ihracatın yüzde 24-25 aralığındaki bir bölümünü finansa edebilen Eximbank’ımızın yüzde 26’nın üzerine çıkarak dünyada ikinci sırada olan yerini, yani Kore Eximbank’ından sonra gelen sırasını inşallah 2017 sonuna kadar bir numaraya getirmek." dedi.

Zeybekci, dünyanın neresinde olursa olsun ihale alan bir müteahhidin projede kullanacağı malzemenin Türk malı olması şartıyla Eximbank'ın sıfır faizli kredi imkanı sunduğunu, bunları da kullandırabilir hale geldiklerini bildirdi.

Zeybekci, "İngiltere ile şu anda, teknik anlamda Brexit sonrasında, Brexit’in olduğu gün devreye girecek şekilde çok kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmamızın görüşmeleri devam ediyor. Doğu Afrika Birliği ile bu yöndeki gelişmelerimiz devam ediyor. Çok ülke ile bitirdik. İnşallah Türkiye, önümüzdeki süreçte dünya ile ticaret yapabilen en liberal ülkelerden biri haline gelecektir." ifadelerini kullandı.


- "Önümüzdeki 10 yılda ulaştırmada yapılacak yatırım 200 milyar doların üzerinde"


Nihat Zeybekci, Türkiye'nin gelecek 10 yılda sadece ve sadece yenilenebilir enerji alanında yapacağı yatırımın 60 milyar dolar civarında olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu bir teknoloji birikimini, teknoloji transferini getirecektir. Türkiye yine önümüzdeki 10 yılda tüm sağlık teknolojilerindeki yenilemeyle yaklaşık olarak yine bir o kadar daha teknoloji yatırımı yapacaktır. Bunu da bu sefer sadece makine ve teçhizat alımıyla yapmayacak, üretimiyle yapacak. Türkiye'nin yine önümüzdeki 10 yılda ulaştırma alanında yapacağı yatırım 200 milyar doların üzerinde. Türkiye artık orta mesafe yolcu uçakları, uçak teknolojisi, hava taşımacılık teknolojisi, raylı sistem teknolojisi üreten bir ülke haline gelecek."

Türkiye'nin gelecek dönemdeki en önemli yatırım alanlarından birinin haberleşme ve savunma sanayisi olduğuna işaret eden Zeybekci, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin önümüzdeki dönemde bizi en çok etkileyecek alanı ekonomi yönetiminin yeniden dizaynı ile ilgili yapılacak olan düzenlemelerdir." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :