FLAŞ FLAŞ FLAŞ! Akademik Zam kabul edildi!

FLAŞ FLAŞ FLAŞ! Akademik Zam kabul edildi!

Akademik personele yükseköğretim tazminatı ve teşvik ödeneği verilmesini öngören kanun tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi...

Yükseköğretim Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı bugünkü TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

TBMM'de kabul edilerek yasalaşan Tasarı  şu şekilde:

YÜKSEKÖĞRETİM PERSONEL KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

"Yükseköğretim tazminatı

EK MADDE 3- Devlet Memurları Kanuna tabi en yüksek Devlet memuru brüt aylık (ek gösterge dahil) tutarının;

a) Profesör kadrosunda bulunanlara % 100'ü,

b) Doçent kadrosunda bulunanlara % 100'ü,

c) Yardımcı Doçent kadrosunda bulunanlara %100'ü,

d) Araştırma görevlisi, kadrosunda bulunanlara %115'i,

e) Öğretim görevlisi ve okutman kadrosunda bulunanlara %115'i,

f) Uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrosunda bulunanlara % 115'i, oranında her ay yükseköğretim tazminatı ödenir.

Bu tazminata hak kazanılmasında ve ödenmesinde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır. Bu maddeye göre ödenecek tazminat damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz ve ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, döner sermaye ek ödemesi, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun yapılan benzeri ödemelerin hesabında dikkate alınmaz."

TBMM'DE KABUL EDİLEN TASARIYA GÖRE:

Bu tasarıyla devlet üniversitelerinde görevli öğretim elemanlarına "yükseköğretim tazminatı" başlığında profesörler, doçentler ve yardımcı doçentlere 726 TL; öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacılarının aylıklarına ise net 835 TL'ye karşılık gelen yüzde 36,5'lik bir oranda maaş artışı sağlanacak. Bu maaş artışından 121 bin 999 öğretim elemanı faydalanacak. Yüksek öğretim tazminatının yıllık maliyeti 2014 yılı için 1 milyar 122 milyon Türk lirası olarak hesaplandı.

Bu tasarıyla akademik çalışmalar için de akademik teşvik ödeneği verilecek. Böylece, 2015 yılında yapılacak bilim, teknoloji, sanat alanlarında yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilen projeler, araştırmalar, yayınlar, sergiler, patent, bilimsel atıflar, Bilim Danışma Kuruluyla yürütülen uluslararası toplantılarda yapılan sunular ve kazanılan ödüller için 2016 yılında profesörlere 726 TL, doçentlere 653 TL, yardımcı doçentlere 581 TL, araştırma görevlilerine 508 TL, öğretim görevlisi ve okutmanlara 436 TL akademik teşvik ödeneği verilecek. Akademik teşvik ödeneğinin yıllık maliyeti 795 milyon Türk lirasına ulaşacak.

Bu arada Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında bulunan öğretim elemanları da akademik teşvik ödeneğinden yararlanacak.

ARTIŞ NE ZAMAN UYGULANACAK?

Yapılan düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra 1'inci maddesi yayımını izleyen ayın on beşinde, 2'nci maddesi 1/1/2015 tarihinde, diğer hükümleri yayımı tarihinde, yürürlüğe girecek.

MADDE 4- Bu Kanunun;

a) 1 inci maddesi yayımını izleyen ayın on beşinde,

b) 2 nci maddesi 1/1/2015 tarihinde,

c) Diğer hükümleri yayımı tarihinde, yürürlüğe girer.

memleket.com.tr