FKÖ'nün İsrail'le güvenlik koordinasyonunu sonlandırması

FKÖ'nün İsrail'le güvenlik koordinasyonunu sonlandırması

BM Genel Sekreteri Ban, FKÖ'nün kararından endişe duyduğunu bildirerek, İsrail'den vergi geliri transferlerine başlamasını istedi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Merkez Komitesi'nin İsrail ile her türlü güvenlik koordinasyonunu sonlandırma kararından endişe duyduğunu bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, kararın işleme konulmasından önce tekrar gözden geçirileceği konusunda umutlu olduğunu belirten Ban, tüm taraflardan, karşılıklı olumsuz adımların atılması sonucunu doğuran eylemlerden sakınmalarını istedi.

Bu, "eylem", "karşı eylem" döngüsünün kırılmasını isteyen Ban, İsrail'den yasal bir yükümlülüğü olan vergi gelirlerini Filistin'e aktarması çağrısı yaptı.

Sorunun çözümü için uluslararası bir inisiyatifin olmaması durumunda bölgede durumun daha da kötüleşebileceği uyarısı yapan Ban, başta BM Güvenlik Konseyi olmak üzere uluslararası toplumun, kalıcı bir barış anlaşmasına gidecek ve Filistin'in işgalini sonlandıracak ortamı oluşturma sorumluluğu olduğunu hatırlattı.

FKÖ Yürütme Kurulu Üyesi Vasıl Ebu Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FKÖ Merkez Komitesi’nin, "Günlük işlediği ihlaller, Filistin’e ait gelirlerden oluşan vergiyi havale etmemesi ve bütün anlaşmaları ihlal etmesini" gerekçe göstererek, İsrail’le güvenlik alanında olan koordinasyonu durdurma kararı aldığını söylemişti.

İsrail-Filistin arasında imzalanan 1993 Oslo ve 1995'teki Taba anlaşmalarına göre güvenlik koordinasyonu, İsrail'le karşılıklı bilgi paylaşımını öngörüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı