Fitch'in metodoloji değişikliği

Fitch'in metodoloji değişikliği

Fitch Ratings'in kredi notu değerlendirme kriterlerinde değişikliğe gitmesi sonucunda aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 23 ülkenin uzun vadeli yerel para birimi cinsinden kredi notu aşağı yönlü güncellendi- Değişiklikler doğrultusunda Fitch Ratings tara

İSTANBUL (AA) - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in metodoloji değişikliği, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 23 ülkenin uzun vadeli yerel para birimi cinsinden kredi notunda aşağı yönlü güncellemeyi beraberinde getirdi.

Fitch Ratings, ülkelerin uzun ve kısa vadeli yerel ve yabancı para biriminden kredi notlarının incelemesi sonucunda 18 Temmuz 2016'da kredi notu değerlendirme kriterlerinde değişikliğe gitti.

Söz konusu değişiklik ülkelerin uzun vadeli yerel para birimi cinsinden notlarına aşağı ya da yukarı yönlü revizyon olarak yansırken, bazı ülkelerin ise not görünümlerinde değişiklik yapıldı.

Kriterlerdeki değişiklik doğrultusunda Fitch Ratings tarafından yapılan değerlendirmeler, yabancı yatırımcılar tarafından önem taşıyan ve temel gösterge olarak alınan "uzun dönem yabancı para birimi cinsinden kredi notunu" içermiyor.

Bu kapsamda kuruluş, aralarında Türkiye'nin yanı sıra Tayland, Bulgaristan, Romanya, İzlanda, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan ve Tunus'un da bulunduğu 23 ülkenin uzun vadeli yerel para birimi cinsinden kredi notunu aşağı yönlü revize etti. Kolombiya'nın da uzun dönem yerel para birimi cinsinden kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi.

Metodoloji düzenlemesi sonrasında Türkiye'nin uzun vadeli yerel para birimi cinsinden kredi notunu "BBB"den "BBB-"ye revize eden kuruluş, not görünümünü "durağan" olarak belirledi.

Türkiye'nin yatırımcılar için gösterge niteliği taşıyan uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notu ise halihazırda "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunuyor. Kuruluşun Türkiye'ye ilişkin kredi notu değerlendirmesini ise 19 Ağustos'ta yapması bekleniyor.

Fitch Ratings'in metodoloji değişikliği sonrasında uzun dönem yerel para birimi cinsinden kredi notunda aşağı yönlü revizyon yapılan bazı ülkelerin not değişimleri şöyle:

Kredi Notu (Önce)Kredi Notu (Sonra)Not Görünümü
HırvatistanBB+BBNegatif
LesotoBB-B+Durağan
Çek CumhuriyetiAA-A+Durağan
FasBBBBBB-Durağan
NambiyaBBBBBB-Durağan
PolonyaAA-Durağan
İzlandaA-BBB+Durağan
RomanyaBBBBBB-Durağan
BulgaristanBBBBBB-Durağan
TunusBBBB-Negatif
TürkiyeBBBBBB-Durağan
TaylandA-BBB+Durağan




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :