FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar:

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar:

"2009 yılında serbest piyasanın üretici lehine olmayacağını söylemiştik, bugün haklı çıktığımızı görmüş olduk"- "Şimdi yeni formüller üretilip üreticilerin bu kaos içinden çıkartılması lazım. Acilen müdahale alımı yapılıp fiyat yeniden yükseltilmeli, aksi

ORDU (AA) - Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, 2009 yılında serbest piyasanın üretici lehine olmayacağını söylediğini belirterek, "Bugün haklı çıktığımızı görmüş olduk" dedi.

Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serbest piyasada fındık fiyatının 9 liraya gerilediğini anımsatarak, üreticilerin bu durum karşısında daha da hayal kırıklığı yaşadığını söyledi.

Ziraat odalarının 2009 yılında doğrudan desteklemenin devam etmesini isterken, serbest piyasa şartlarını sorgulamayarak hata yaptığını ileri süren Bayraktar, "Bugün ziraat odalarımız da serbest piyasa şartlarının üretici lehine olmadığını gördü ancak biraz geç farkına vardı. Bugün üretici mağdur durumda. Açıkçası bu mağduriyetin sorumluları arasında ziraat odaları da yer almaktadır. Keşke zamanında müdahalede bulunmuş olsalardı da üreticiler bu kadar mağdur edilmeseydi" diye konuştu.

Bayraktar, 2009 yılında serbest piyasa koşullarının ardından fındık rekoltesinin düşük kalması dolayısıyla müdahale alımına gerek kalmadığına dikkati çekerek, "Bu yıl ilk defa fındık rekoltesi yüksek olduğu için sorun ortaya çıktı. Böylelikle serbest piyasanın üretici lehine olmadığını anlamış olduk. Önümüzdeki yıllarda fındık rekoltesi artarak devam ederse asıl o zaman sıkıntılar başlar. Üreticiler, bu günleri dahi arar olur" ifadelerini kullandı.

- FİSKOBİRLİK fındığa, 50 ile 60 kuruş fazladan veriyor

Lütfi Bayraktar, 2009 yılında serbest piyasa adı altında fındığın tekele bırakıldığını savunarak, şöyle devam etti:

"2009 yılında serbest piyasanın üretici lehine olmayacağını söylemiştik, bugün haklı çıktığımızı görmüş olduk. Maalesef dönüm başına verilen destekleme devam ettiği için kimse serbest piyasayı sorgulamadı. Sorgulamadığı için de bugünlere kadar gelindi. Üreticinin elinde fındık dururken fiyatların düştüğünü gördüğümüzde sorgulamaya başladık. Keşke zamanında bunu sorgulamış olsaydık da fındık üreticinin elinde kalmasaydı ama artık geç oldu. Şimdi yeni formüller üretilip üreticilerin bu kaos içinden çıkartılması lazım. Acilen müdahale alımı yapılıp fiyat yeniden yükseltilmeli, aksi durumda üreticilerin mağduriyeti gün geçtikçe artacaktır."

Büyük firmaların, tahminlerin üzerinde istediği kadar fındığı deposuna çekerek stok yaptığını belirten Bayraktar, "Bir miktarını yüksek fiyattan sattı. Şimdi düşük fiyattan kamuoyunu sıkıntıya sokarak üreticinin elindeki fındıkları düşük fiyattan toplamaya çalışıyorlar. Biz meselenin bu olduğunu düşünüyoruz. Bu sene fiyatın buralara kadar gerilememesi lazımdı, eğer düşüyorsa birileri bu işten para kazanıyor demektir" değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, FİSKOBİRLİK'in serbest piyasanın üzerinden alım yaptığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Sezon başında piyasanın 10 ile 20 kuruş üzerinden alım yapıyorduk. Şimdi fiyatlar daha da düştüğü için biraz da üreticileri koruma anlamında 50 ile 60 kuruş arasında fazladan satın alıyoruz. Bundan sonra bu yönde alımlarımız devam edecek. Bize fındık getiren üreticilere ödemelerini aksatmadan yapıyoruz. Üreticilere çağrımız, kesinlikle ürünlerini emanete vermesinler, FİSKOBİRLİK'e getirsinler."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :