Fırat Üniversitesi Akademik Yıl Açılışı

Fırat Üniversitesi Akademik Yıl Açılışı

Başbakan Yıldırım: (4)"(Liseye ve üniversiteye giriş sisteminde yapılan düzenlemeler) Vatandaşlarımız rahat olsun, hiçbir şekilde öğrencilerimizin aleyhine bir düzenleme asla olmayacak, daha iyi olacak. Daha rahat edecekleri, streslerinin azalacağı, rahat

ELAZIĞ (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, liseye ve üniversiteye giriş sisteminde yapılan düzenlemelere ilişkin, "Vatandaşlarımız rahat olsun, hiçbir şekilde öğrencilerimizin aleyhine bir düzenleme asla olmayacak, daha iyi olacak. Daha rahat edecekleri, streslerinin azalacağı, rahat rahat geleceğe hazırlanacakları bir geçiş sistemi getiriliyor." dedi.

Yıldırım, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Fırat Üniversitesi Akademik Yıl Açılışı ve Fahri Doktora Tevcih Töreni"ndeki konuşmasında, 2008'de küresel bir kriz olduğunu anımsatarak, bu krizin halen devam ettiğini belirtti.

Dünyanın ekonomik olarak küçüldüğünü, 80 trilyon dolarlık dünyanın servetinin 40 trilyon dolara gerilediğini vurgulayan Yıldırım, "Şu anda eski günlere gelebilmiş değiliz, halen dünyadaki büyüme oranları yüzde 3'te seyrediyor. Türkiye, elhamdülillah yüzde 5, 12 yıl boyunca ortalama büyümemiz yüzde 5,6, dünyanın iki katı." ifadesini kullandı.

Yıldırım, dünyada ve Türkiye'de yaşanan olaylara rağmen ekonominin büyümeye devam ettiğini söyledi. "Bu olayların onda biri ile başka bir ülke karşı karşıya kalmış olsaydı, yerle bir olurdu." diyen Yıldırım, Türkiye'yi kalkındırmak, imar etmek için var güçleri ile çalıştıklarını dile getirdi.

- Sınav sistemlerindeki değişiklik

Başbakan Yıldırım, üniversiteye giriş sınavlarında bir değişikliğe gidildiğini, sınavın sadeleştirildiğini bildirdi. Yeni sınava ilişkin bilgi veren Yıldırım, sınavın adının "Yükseköğrenim Kurumları Sınavı" olduğunu, bu sınavın aynı günde iki oturumda gerçekleştirileceğini aktardı. Yıldırım, "Böylece öğrencilerimiz 3, 4 ay boyunca üniversite giriş telaşıyla o stresle yaşamasın istiyoruz, düzenleme bunu hedefliyor." dedi.

Üniversitelerde gelinen noktaya ilişkin de Yıldırım, şu değerlendirmede bulundu:

"Bugün liselerimizin mezun ettiği öğrenci sayısı ile üniversitelerimizin kabul ettiği öğrenci sayısı hemen hemen aynı, çok az fark var. 'Madem her mezun olana üniversitede bir yer var o halde niye sınav var?' diyebilirsiniz ama geçmişten gelen 2 milyon 400 bin öğrencimiz var, bir. İkincisi de 'Hepsi Elazığ Fırat Üniversitesine girmek istiyor' diyelim. Bu sefer ne oluyor? Orada bir sıkışma oluyor. O yüzden de bir seçici sisteme ihtiyaç var. Bunu belirleyecek olan da 12 temel eğitimden aldığınız bilgi, beceri, birikim ve sınav. Bunlarla nereyi hak ediyorsanız, oraya girmiş olacaksınız. Önümüzdeki yıllarda üniversiteye girişin bu kadar stresli olmasını gerektirecek bir durum yok, gittikçe rahatlıyor."

Sınav sistemlerinin değiştirilmesinin eleştirildiğini anımsatan Yıldırım, "Değişim eğer daha iyisini getirmeye hizmet ediyorsa durmadan değişim lazım ama mevcudu daha da geriye düşürüyorsa orada değişime ihtiyaç yok." diye konuştu.

Binali Yıldırım, sınavlardaki değişimin amacının öğrencilerin, öğrenim hayatını bir sınavın stresine sıkıştırmak olmadığını belirtti.

Liseye ve üniversiteye giriş sisteminde yapılan düzenlemelere de değinen Yıldırım, "Vatandaşlarımız rahat olsun, hiçbir şekilde öğrencilerimizin aleyhine bir düzenleme asla olmayacak, daha iyi olacak. Daha rahat edecekleri, streslerinin azalacağı, rahat rahat geleceğe hazırlanacakları bir geçiş sistemi getiriliyor." dedi.

Fırat Üniversitesinin her geçen gün büyümeye devam ettiğine dikkati çeken Yıldırım, Türkiye'den, yurt dışından gelen bin öğrencisi olduğunu, yurt dışından gelen öğrenci sayısının artırılması gerektiğini vurguladı.

Yıldırım, Fırat Üniversitesinin daha da büyüyerek küresel bir marka haline geleceğine inandığını dile getirerek, yeni akademik yılın hayırlı olmasını diledi.

- Başbakan Yıldırım'a fahri doktora unvanı

Başbakan Yıldırım, Fırat Üniversitesi Akademik Yılı Açılışı ve Fahri Doktora Tevcih Töreni için geldiği Atatürk Kültür Merkezi'nin girişinde, Rektör Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ ile üniversitede eğitim gören Afganistan, Fas, Kazakistan Mali ve Suriyeli öğrenciler tarafından karşılandı. Uluslararası öğrenciler, Yıldırım'a, çiçek takdim etti.

Programda, Fırat Üniversitesi Konservatuvar Bölümü Öğretim Üyesi Ahmet Yüce ve ekibi tarafından, Elazığ ve Erzincan yöresine ait türküler seslendirildi. Başbakan Yıldırım, Erzincan yöresinden "Ben senin kahrını çekemem gönül" adlı türküye oturduğu yerden eşlik etti, alkışlayarak tempo tuttu. Daha sonra Fırat Üniversitesi tanıtım filmi izlendi.

Senato kararı okunduktan sonra Başbakan Yıldırım'a, Rektör Prof. Dr. Demirdağ tarafından fahri doktora tevcih edildi. Akademik personel cübbesini giyen Başbakan Yıldırım, ardından katılımcılara hitap etti.

Programa, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mehdi Eker ve Öznur Çalık ile milletvekilleri, akademisyenler, üniversitede eğitim gören öğrenciler ile diğer davetliler katıldı.

Başbakan Yıldırım, programdan ayrılırken otobüsünü durduran vatandaşlarla ayaküstü sohbet etti, sıkıntılarını dinledi.

(Bitti)



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :