Fırat Kalkanı bölgesinin kadın polisleri

Fırat Kalkanı bölgesinin kadın polisleri

Türkiye'nin desteğiyle eğitilen Suriyeli kadın polisler, tüm operasyonlarda erkek meslektaşlarıyla omuz omuza görev yapıyor- Çobanbey İlçe Emniyet Müdürü Binbaşı Şıh Muhammed: "Kadın polislerimizin göreve başlamasıyla sadece Çobanbey'de DAEŞ, YPG gibi çeş

HALEP/KİLİS (AA) - İZZET MAZI - Suriye Polis Kuvvetleri ve Ulusal Güvenlik Komutanlığına bağlı kadın polisler, çok tehlikeli operasyonlarda bile erkek meslektaşları ile omuz omuza canlarını ortaya koyarak görev yapıyor.

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü personelleri tarafından protokol, asayişi sağlama, yakın takip, silah eğitimi, sıcak çatışma ve terörle mücadele gibi eğitimden geçen Suriyeli kadın polisler, Fırat Kalkanı bölgesinde güvenin ve huzurun sağlanmasına büyük katkı sunuyor.

Yaklaşık 4 ay önce görevlerine başlayan kadın polisler, özellikle terörle mücadelede erkek meslektaşlarıyla görev alıyor. 5 bin kişilik emniyet teşkilatı içinde, sayıları parmakla gösterilecek kadar az olan kadın polisler tercih ettikleri zorlu yolda emin adımlarla ilerliyor.

- Terörle mücadelenin merkezi

Çobanbey İlçe Emniyet Müdürü Binbaşı Firaz Şıh Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşadıkları bölgenin terörle mücadelenin merkezi olduğunu söyledi.

Kadın polislerin göreve başlamasıyla birlikte daha önce yaşanan bazı olumsuzlukların giderildiğini ifade eden Muhammed, şunları kaydetti:

"İlçemizde birçok terör olaylarıyla karşı karşıya kaldık. İlk önce erkek polislerden başladık sistem biraz oturduktan sonra bayan polis kardeşlerimizi de aldık. Bazen teröristler bayan kıyafetleri giyip aramıza sızabiliyor, o sebepten bize bayan polis lazımdı. Burada hassas durum var örf, adet ve geleneklere uymadığı için erkek bayanı kontrol ederken bazı sıkıntılar yaşıyordu. Artık bayanlar rahat kontrol edebiliyor. Eskiden bunu yapamıyorduk."

Güvenlik uygulamaları nedeniyle insanların bir süre öncesine kadar "kardeşim, benim eşimi kontrol edemezsin", "erkek benim eşime el uzatmasın" diyerek tepki gösterdiğini anlatan Muhammed, bu gibi olumsuzlukların kadın polislerin göreve başlamasıyla artık yaşanmadığını vurguladı.

Muhammed, kadın polislerin genellikle kontrol noktaları, adliye ve sağlık kurumları gibi resmi yerlerde görev aldığına işaret ederek, polislerin şüpheli kadınları bu sayede daha rahat kontrol edebildiğini dile getirdi.

- Sayıları hızla artıyor

İlçede görev yapan kadın polis sayısının 10 olduğunu ancak önümüzdeki günlerde bu sayının 20'ye yükseleceğini aktaran Muhammed, şöyle konuştu:

"Yeni bir müessese başladı çünkü yaklaşık 7 yıldan beri savaş içerisindeydik artık hayat normale dönüyor. Kadın polislerimizin göreve başlamasıyla sadece Çobanbey'de DAEŞ, YPG gibi çeşitli örgüt üyelerinden oluşan yaklaşık 30 kadın terörist yakaladık. Teröristler Mumbiç ve Afrin gibi bölgelere gitmek için mutlaka Çobanbey ya da Bab'tan geçiş yapıyor. Fırat Kalkanı Harekatı sonrası temizlenen bölgeye bakıldığında tam göbekteyiz Kamışlı ve Rakka'dan geçen DAEŞ unsurları buradan geçiş yapıyor. Bunlarda kadın kılığına girerek geçiş yapıyor. Daha önceden kadın olduğu için erkekler kontrol edemiyordu ama artık kadın gelip kontrol ettiği zaman kimin ne olduğu meydana çıkıyor."

Merkez Karakol Amiri Yüzbaşı Emcet el-Hatip de kadın polislerden önce ev ve kontrol noktalarında şüpheli gördükleri kadınların aranması noktasında ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.

- Erkeklerin desteğini hissediyorlar

Polislerden Hatice Laz ise vatanı ve milleti için çıktığı bu yolda erkek meslektaşlarına büyük destek sağladıklarına değindi.

Birçok kez terör olaylarıyla karşı karşıya geldiğini anlatan Laz, "Ülkemiz savaş halinde olduğu için terörist unsurlar çoğaldı. Biz bu işi para için değil vatanımızı sevdiğimiz için yapıyoruz. Suriye'de birçok insan ülkesini terk etti ve biz burada kaldık bayan veya erkek biz de burada durmazsak bu iş yürümez. Biz birçok kere DAEŞ veya YPG unsurları ile yüz yüze geldik ve yakalayabildik üzerlerinden bomba silah bulduk." diye konuştu.

Ramo Hamdo da göreve ilk başladığında zorlandığını ancak her geçen gün rahatladığını ifade ederek, kadın polislerin bölgede yaşayan hemcinslerine olumlu yönde örnek olduğunu vurguladı.

Raviye Şavi ise polis olmadan önce her şeyden korktuğunu ancak şu anda cesaretini topladığını ve işini severek yaptığını anlattı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :