"Finlandiya ile toplam ticaret hacmimiz 10 yıldır değişmedi"

"Finlandiya ile toplam ticaret hacmimiz 10 yıldır değişmedi"

TİM Başkanı Büyükekşi:- "Finlandiya ile 1,5 milyar dolar seviyesindeki toplam ticaret hacmimiz neredeyse 10 yıldır değişmedi"- "Finlandiya, başarısını Milli İnovasyon Sistemi'ne borçlu"

İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin Finlandiya ile 1,5 milyar dolar seviyesinde olan toplam ticaret hacminin neredeyse 10 yıldır değişmediğini söyledi.

Büyükekşi, Türkiye Tasarım Haftası kapsamında düzenlenen Finlandiya Günü'nde yaptığı konuşmada, TİM olarak 3,1 milyon kişiye istihdam sağlayan 67 bin firmanın temsilcisi olduklarını bildirdi.

Büyükekşi, "Amacımız, ihracatımızı kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde artırmak. Hem daha fazla ihraç etmek istiyoruz hem de daha kaliteli bir ihracat kompozisyonuna ulaşmayı hedefliyoruz. Yenilikçi ve katma değeri yüksek ürünlerin ihracatımızdaki payını artırmak çalışmalarımızın temelini oluşturuyor." diye konuştu.

"Ar-Ge", "inovasyon", "tasarım" ve "marka" olmak üzere 4 parametreyi kendilerine rehber edindiklerini belirten Büyükekşi, marka bilincini tabana yayabilmek adına mayıs ayında Marka Türkiye etkinliğini gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Dün başlayan Türkiye Tasarım Haftası'nın, tasarım anlayışını toplumun daha geniş kitlelerine ulaştırma hedefi taşıdığını vurgulayan Büyükekşi, "Tasarımla markalaşmamıza katkı sağlıyor, inovasyon ile tasarımı aynı potada eritiyoruz. Tüm bu alanlarda başarıya ulaşmış ülke ve firmaları yakından inceliyoruz. Başarı örneklerini model olarak alıyor, ülkelerle her alanda ilişkilerimizi geliştirerek bilginin karşılıklı paylaşımını sağlıyoruz." şeklinde konuştu.

Etkinliğin ikinci gününün Finlandiya Günü olarak düzenlenmesinin de 2 ülke arasında bir bilgi köprüsü kurma amacı taşıdığını kaydeden Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Yenilikçilik üretimin, üretim katma değerli ihracatın, katma değerli ihracat da büyümenin olmazsa olmazı... Yenilikçilik kültürünü içselleştiren ülkeler, daha sağlıklı ve kalıcı büyüyor. Bu ülkelerin bir tanesi de Finlandiya. Finlandiya, inovasyon ve tasarımda öne çıkan bir ülke. Küresel çapta yapılan çalışmalar bu gerçeği gözler önüne seriyor."


- "Finlandiya ile dış ticaretimizde 10 yılda önemli bir mesafe katedemedik"


Mehmet Büyükekşi, eylülde Dünya Ekonomik Forumu'nun hazırladığı Küresel Rekabetçilik Raporu'nda, Finlandiya'nın 138 ülke arasında 10'uncu olduğunu, haziran ayında yayımlanan Küresel İnovasyon Endeksi'nde ise 8'inci sırada yer aldığını belirterek, Finlandiya'nın, başarısını Milli İnovasyon Sistemi'ne borçlu olduğunu söyledi.

Büyükekşi, "ABD, İngiltere, Almanya, Japonya gibi birçok ülke bu sistemi hayata geçirmeye çalıştı. Ancak projenin en başarılı uygulamalarını Finlandiya'da görüyoruz. Bu başarıda sanayi-üniversite iş birliğinin payı oldukça yüksek." diye konuştu.

Etkinliğin üçüncü gününde Finlandiyalı misafirler ile saha ziyaretleri gerçekleştireceklerini, Arçelik ve Şişecam gibi önemli firmaların üretim tesislerinde bilgi ve deneyim paylaşımı yapacaklarını anlatan Büyükekşi, "Finlandiya ile dış ticaretimizde son 10 yılda maalesef önemli bir mesafe katedemedik. 1,5 milyar dolar seviyesindeki toplam ticaret hacmimiz neredeyse 10 yıldır değişmedi." dedi.


- "Türk tasarımındaki zengin geleneği tüm boyutlarıyla tanımak istiyoruz"


Finlandiya'nın Türkiye Büyükelçisi Paivi Kairamo da Türkiye Tasarım Haftası aracılığıyla Finlandiya'nın bağımsızlığının 100. yılını burada da kutladıklarını hatırlattı.

Kairamo, Finlandiya'nın her zaman yeni pazarlar, partnerler ve çözümler arayışında olduğunu belirterek, "Türk tasarımındaki zengin geleneği tüm boyutlarıyla tanımak istiyoruz." dedi.

Finlandiya Dış Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Devlet Müsteşarı Markku Keinanen ise Türkiye'nin, dünyanın 17. büyük ekonomisi ve AB'nin en büyük 5. ticari ortağı olarak Finlandiyalı şirketler için birçok fırsat sunduğunu kaydetti.

Keinanen, Türkiye'nin ileri teknoloji, enerji verimliliği, tasarım, sağlık teknolojileri ve yüksek performanslı yapılar gibi çeşitli alanlarda Finlandiyalı şirketlerin ilgisi çektiğini ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :