Fındık Üreticilerinin "Don" Nöbeti

Fındık Üreticilerinin "Don" Nöbeti

Düzce'de fındık üreticileri, havanın soğuk olduğu gecelerde dedelerinden öğrendikleri "dumanlama" yöntemiyle mahsullerini don tehlikesinden korumaya çalışıyor-Üreticiler, fındık bahçelerinde mısır sapı, saman ve lastik yakarak "don nöbeti" tutuyor-UFK Yön

DÜZCE (AA) - ÖMER ÜRER - SONER ŞEN - Türkiye'nin fındık ihtiyacının yüzde 30'unu karşılayan Düzce'de üreticiler, havanın soğuk olduğu gecelerde fındık bahçelerinde mısır sapı, saman ve lastik yakarak "don nöbeti" tutuyor.

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Şahin Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, don olayının fındık üreticisinin korkulu rüyası olduğunu söyledi.

Geçen yıl don nedeniyle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde fındığın yok denilecek kadar az yetiştiğini belirten Başaran, doğal afetlerin önceden tespit edilemediğini ancak üreticilerin havanın soğuk olduğu akşamlarda dedelerinden öğrendiği "dumanlama" yöntemiyle mahsulünü korumaya çalıştığını anlattı.

Başaran, "Üreticilerimiz don olacağını tahmin ettikleri gece, bahçelerinde ateş yakarak dumanlama sistemiyle ürününü don ve buzlanmadan korumaya çalışıyor. Bu sistem geçmişten bu yana uygulanıyor ve faydalı olduğu biliniyor" ifadelerini kullandı. 

Akçakoca ilçesinde fındık üreticisi Kemal Acar ise yüksek kesimlerdeki fındıkların, bazı gecelerde yaşanan don olayının ardından kısmen yandığını kaydetti.

"Dumanlama, fındıklarımızı dondan korumak için dedelerimizden gelen bir yöntem" diyen Acar, şöyle devam etti:

"Fındığın karanfilleri belli olmaya başladığı zamanlarda don olursa, fındık yanıyor. Donu engellemek için soğuk havalarda bu ateşi yakıyoruz. Bu yöntem faydalı oluyor. Akçakoca genelindeki bahçelerde de şu anda yapılıyor. Tek geçim kaynağımız fındık olduğu için onu korumamız lazım. Diğer çiftçilere de tavsiye ederim."

Fındık Üreticilerinin "Don" Nöbeti

Fındık Üreticilerinin "Don" Nöbeti

Kaynak:Haber Kaynağı