Fındık fiyatlarındaki düşüşe üreticiden tepki

Fındık fiyatlarındaki düşüşe üreticiden tepki

Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan:- "Şu anda serbest piyasada fındık fiyatı bu yılki maliyetin altında işlem görüyor"

GİRESUN (AA) - Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, halihazırda serbest piyasada fındık fiyatının, bu yılki maliyetin altında işlem gördüğünü bildirdi.

Karan, yaptığı yazılı açıklamada, fındık ve fındık üreticisinin hakkını savunmaya devam edeceklerini, tek amaçlarının üreticinin alın teri olduğunu belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca açıklanan tahmini rekoltenin 468 bin ton olduğunu anımsatan Karan, fındık üretimi yapılan illere bakıldığında dekar başına elde edilen ürünün 50 kilogramı geçmediğini ifade etti.

Karan, Giresun’da ve Doğu Karadeniz'de bu rakamın 25 kilograma kadar düştüğünü aktararak, şunları kaydetti:

"Yetkililerin yapmış olduğu hesaba göre, ortalama 50 kilogram ürün elde edilen bir dekar alanda bir kilogram fındığın maliyeti yaklaşık 15 lira, 35 kilogram ürün elde edilen bir dekar alanda bir kilogram fındığın maliyeti yaklaşık 17 lira, 30 kilogram ürün elde edilen bir dekar alanda bir kilogram fındığın maliyeti yaklaşık 20 lira, 25 kilogram ürün elde edilen bir dekar alanda bir kilogram fındığın maliyeti ise yaklaşık 24 liradır."

Bu maliyet rakamlarına karşılık serbest piyasada ise fındık fiyatının en yüksek 12,50 lira civarında işlem gördüğünü vurgulayan Karan, fındık fiyatının maliyetin altında olduğunu belirtti.

Karan, üreticiden bu fiyattan ürün satmasını hiç kimsenin beklememesi gerektiğini ifade etti. Karan, piyasada oluşturulmaya çalışılan fiyat baskısına karşı üreticilerin pazara ürün getirmeyerek, üretimden gelen gücünü kullandığını belirtti.

Anlam verilemeyen bir şekilde fındık fiyatının çok kısa süre içerisinde düştüğüne değinen Karan, şunları kaydetti:

"Eylül ayı ihracat rakamlarına bakıldığında ihracatçı ve tekelci firmaların fındıkta oyunları devam ediyor. Yapmış oldukları kontraları bir ay öteleyen ve Avrupalı alıcılara ‘siz bir ay yeni kontrat yapmayın ve yüksek fiyat teklif etmeyin, fiyatları düşürelim ondan sonra yeni alım yaparsınız' şeklinde söylemde bulundukları yönünde duyumlar almaktayız. Bu da açıkça piyasada bir baskı unsuru oluşturulduğunu doğruluyor. Yeni sezona 12 lira bandından başlayan ve 15 liranın üzerine kadar çıkan fındık fiyatı ne oldu, son 15-20 gün içerisinde 2,5-3 lira birden geri geldi. Fındık fiyatını kontrol altında tutmaya çalışan ve ne yazık ki, belirleyenlere geçe vahimi geliyor, çünkü akşamdan sabaha fiyat düşüyor. Belki de Cumhuriyet tarihinin en düşük rekoltesinin yaşandığı bir sezonda bu yapılanlar üreticilere Allah'tan reva mıdır?."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :