"Fındığın üretim güvenliği korunmalı"

"Fındığın üretim güvenliği korunmalı"

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sevinç: - "Bugün ülkemizin sınır güvenliği nasıl korunuyorsa, Türkiye'nin stratejik ürünü fındığın da üretim güvenliğini korumak için muhakkak bir şeyler düşünülmeli"

ORDU (AA) - Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) ve Fındık Tanıtım Grubu (FTG) Başkanı İlyas Edip Sevinç, "Bugün ülkemizin sınır güvenliği nasıl korunuyorsa, Türkiye'nin stratejik ürünü fındığın da üretim güvenliğini korumak için muhakkak bir şeyler düşünülmeli." dedi.

Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle Avrupa'da bazı ülkelerin Türkiye ile rekabeti sağlamak için bu ürüne verdikleri teşviklerle üretim alanlarını sürekli genişlettiğini belirtti.

Son zamanlarda Gürcistan'a kaçak olarak fidan götürüldüğü yönünde de şikayetler bulunduğunu anlatan Sevinç, "Bunu polisiye tedbirlerle önlemek elbet mümkündür, ancak burada esas üzerinde durulması gereken şey Gürcistan'a neden fidan gittiğidir. Gürcistan fındık alanlarını sürekli genişletmek için fidan talep ediyor. Bunun da bir bölümü İtalya'dan gidiyor, ancak Türkiye'den şu anda fidan gittiğine çok ihtimal vermiyorum." diye konuştu.

Rakip ülkelerin üretimlerini artırmaları durumda, Türk üreticisinin mağdur olacağına işaret eden Sevinç, şöyle devam etti:

"Artık üretim miktarı ve verimimizi artırmamız lazım. Bugün ülkemizin sınır güvenliği nasıl korunuyorsa, Türkiye'nin stratejik ürünü fındığın da üretim güvenliğini korumak için muhakkak bir şeyler düşünülmelidir. Biz fiyat kavgaları içinde zaman kaybettiğimiz sürece başka ülkeler üretimlerini artırıyor. Türkiye muhakkak suretle fındık verimliliği ve üretimini artırmalıdır. Üreticinin kazancı açısından da fındık üretim maliyetleri aşağı çekilmelidir. Bunları yaptığımız taktirde hiç kimse durduk yere Gürcistan veya başka ülkelerden mal almaz ya da alamaz. Türkiye'nin bankacılık ve lojistik sistemleri varken, kimse ülkemizin dışında başka yerden fındık tedarik etme ihtiyacı duymaz.

Biz bu ülkeleri çoktan devre dışı bırakmalıydık. Maalesef sadece fiyatlara odaklanıp kaldık. Geleceği kimse düşünmüyor. Biraz da geleceğimiz düşünmemiz lazım. Alan bazlı desteğin niye verildiğini bu üreticiye iyi anlatmak gerekiyor. Bunun için de görev sahiplerini göreve davet ediyoruz."

- Serbest piyasada oluşan fiyatlar

Fındıkta fiyat tartışmalarına da değinen Sevinç, şunları kaydetti:

"(Hani rekolte düşük olduğu zaman fiyatlar yükselirdi) şeklinde serzenişler duyuyoruz. Bu doğrudur. Rekolte düşük olduğu zaman fiyatlar yükselir, ama demek ki bu sezon rekolte düşük değilmiş. Kimse geçen sezondan bu sezona devreden fındık miktarını hesaba katmıyor. Eğer bu miktar da hesaba katılırsa gerçek rekolte ortaya çıkacaktır. Benim çağrım, geçen yıllarda olduğu gibi benzer yanlışlara düşülerek üretici bir sefer daha aldatılmasın. Bu anlamda konuşmalarımıza biraz daha dikkat ederek herkesi zor durumda bırakmayalım."

Sevinç, fındığın geleceği açısından üreticilerin kendi göbeklerini kendilerinin keseceğini de sözlerine ekledi.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :