Fındığın ateşi düştü

Fındığın ateşi düştü

Ordu'da sezon başında serbest piyasada 10 liradan alıcı bulan, iki ay içerisinde 15 liraya kadar yükselen kabuklu fındığın kilogramı 13 liraya geriledi

ORDU (AA) - Ordu'da sezon başında serbest piyasada 10 liradan alıcı bulan, iki ay içerisinde 15 liraya kadar yükselen kabuklu fındığın kilogramı 13 liraya geriledi.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Fındık Komitesi Başkanı Evren Enginyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eylül ve ekim ayı içerisinde fındık fiyatının arz talep durumuna göre ciddi artış gösterdiğini anımsattı. 

Serbest piyasada 15 lirayı gören fındığın rekor üstüne rekor kırdığını belirten Enginyurt, yine arz talep durumuna göre fiyatların gerilediğini ve üreticilerin dikkatli olmaması durumunda fiyatların 12 lira seviyelerine kadar düşebileceğini söyledi. 

Fındık fiyatının yeniden artması için pazara indirilen fındığın azalması gerektiğini vurgulayan Enginyurt, "Bu anlamda üreticilerimize çok iş düşüyor. Eğer üreticilerimiz bu şekilde fındık indirmeye devam ederlerse fındık fiyatının daha da düşmesi önlenemez. Üreticilerimizin biraz daha sabırlı olması ve dayanmasını bekliyoruz" dedi. 

Fiyatların düşmesiyle piyasada ve üreticilerde panik başladığını ifade eden Enginyurt, "Fındık fiyatının düştüğünü gören ve duyan üreticiler fiyatların daha da düşme endişesi yaşadığından elindeki ürünü hemen satmak istiyor. Bu da fiyatların daha düşmesine neden oluyor. Üreticilerimiz bu panik havasından bir an önce çıkmalı. Bu şekilde davranarak hem kendi ürünlerini zararına satıyor hem de komşusunun ürününün ucuza satılmasına neden oluyor" ifadelerini kullandı. 

Avrupalı sanayicilerin Gürcü fındığını daha ucuz olmasından dolayı tercih etmesinin de fiyatlara yansıdığına dikkati çeken Enginyurt, şunları kaydetti:

"Bütün bu gelişmeler, altın yılını yaşayan fındığın bir anda fiyatının düşmesine neden oldu. Süreci bizler de takip ediyoruz. Yaşananlar şimdilik üreticilerin aleyhine. Bu tablodan köylümüz zararlı çıkıyor. Zaten donun vurduğu üreticilerimiz bir de fiyattan yana üzülmek istemiyor. Bu nedenle arz talebin etkili olduğu fındık fiyatlarıyla ilgili üretici kendi tedbirini alacak. Başka türlü fiyatların yeniden yükselmesi söz konusu olamaz."

Kaynak:Haber Kaynağı