Finansal Kurumlar Birliği Genel Kurulu

Finansal Kurumlar Birliği Genel Kurulu

Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cantekin:- "2016 sonu itibarıyla üç sektör yaklaşık 114 milyar liralık aktif büyüklük üretti ve 164 milyar liralık işlem hacmine aracılık etti"

İSTANBUL (AA) - Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cantekin, sektörlerinin 2016 sonu itibarıyla yaklaşık 114 milyar liralık aktif büyüklük ürettiğini ve 164 milyar liralık işlem hacmine aracılık ettiğini bildirdi.

Cantekin, Finansal Kurumlar Birliğinin 5. Olağan Genel Kurul Toplantısında, bankacılık dışı finansman alanının en güçlü temsilcisi konumundaki birliğin finansal kiralama, faktoring ve finansman sektöründen toplam 101 üye kuruluş ve 7 bin 100 çalışanı temsil ettiğini söyledi.

Mehmet Cantekin, 2016 sonu itibarıyla üç sektörün yaklaşık 114 milyar liralık aktif büyüklük ürettiğini ve 164 milyar liralık işlem hacmine aracılık ettiğini dile getirdi.

Finansal Kurumlar Birliği olarak ülke ekonomisine katkı sunma misyonu doğrultusunda finansal alandaki faaliyetlerini hızlandırırken, sosyal sorumluluk alanını da ihmal etmediklerini belirten Cantekin, finansal kiralama şirketleri tarafından finanse edilen 23 bin 125 sözleşme için 23 bin 125 fidan diktiklerini kaydetti.

Cantekin, Faktoring Sektör Temsil Kurulunun "faktoring" isminin değişmesi yönünde çalıştığını, bunun yerine sektörün faaliyetlerini daha doğru ifade eden "ticaretin finansmanı" isminin kullanılacağını açıkladı.

Finansman şirketleri tarafında, mikro kredi alanında pazara yeni giren oyuncuların sektöre önemli bir dinamizm kattığını aktaran Cantekin, bu sayede sektörün kredi tahsis ettiği müşteri sayısının 3 milyon kişiye yaklaştığını dile getirdi.

Birlik olarak temsil ettikleri sektörlerin önünü açmak için gerekli düzenlemelerin hayata geçmesi yönünde çalıştıklarını anlatan Cantekin şunları kaydetti:

"Bugüne kadar yapılan düzenlemeler yatırım ortamının iyileştirilmesi açısından çok önemli olmakla birlikte, özellikle rekabet koşullarının iyileştirilmesi yönünde atılabilecek yeni adımlarla, bu konularda daha hızlı ilerlemeler kaydedilebileceğine inanıyorum. Ekonomimizin yeniden ivme kazandığı şu günlerde, bu adımlara ivedilikle ihtiyaç duyduğumuzu ifade etmek isterim.

Bu çerçevede, finans hizmetleri sunan kurumların vergi kanunları karşısındaki durumları gözden geçirilerek özel karşılıkların gider yazılamaması gibi farklı uygulamaların ortadan kaldırılmasına yönelik gayretlerimizi sürdürüyoruz. Aynı zamanda, adres paylaşım sistemine erişebilmek gibi vergisel olmayan konularda da ihtiyaç duyduğumuz düzenlemelere ilişkin çalışmalarımıza önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz."

Cantekin, 2017 yılında ticaret zinciri finansmanı, mesafeli sözleşmeler gibi teknoloji destekli projeler için birlik çatısı altında teknik ve hukuki altyapı çalışmalarının da devam edeceğini söyledi.

Geçen dönemde 6728 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle aracılık maliyetlerini düşüren, rekabet ortamını iyileştirici "sat-geri kirala" sayesinde mevzuattan kaynaklanan sorunların çözümüne yönelik düzenlemelerin sektörlerinin motivasyonunu artırdığını belirten Cantekin, bu düzenlemeler çerçevesinde, katılım finansman altyapısının ve ürünlerinin geliştirilmesi ve büyütülmesine yönelik çalışmalara da aktif olarak katılmayı sürdürdüklerini ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli tarafından Marmara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (MÜSEM) iş birliğinde düzenlenen 5. Finansal Kurumlarda Temel Uzmanlık Sertifika Programı mezunlarına sertifikaları takdim edildi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :