Filistinliler İsrail'in alıkoyduğu cenazelerini istiyor

Filistinliler İsrail'in alıkoyduğu cenazelerini istiyor

RAMALLAH (AA) - İsrail'in alıkoyduğu cenazelerin teslim edilmesini isteyen Filistinliler, Batı Şeria'nın Beytullahim kentinde gösteri düzenledi.Filistin...

RAMALLAH (AA) - İsrail'in alıkoyduğu cenazelerin teslim edilmesini isteyen Filistinliler, Batı Şeria'nın Beytullahim kentinde gösteri düzenledi.

Filistin Şehit Cenazelerini Geri Alma Komisyonu'nun çağrısı üzerine El-Ehliyye Üniversitesi kampüsünde bir araya gelen göstericiler, İsrail'in elinde rehin tuttuğu cenazelerin ailelerine teslim edilmesi için Tel Aviv yönetimine uluslararası baskı yapılmasını istedi.

Gösteriye katılan Ezhar Ebu Surur adlı Filistinli kadın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21 Nisan 2016'da İsrail askerleri tarafından öldürülen ve cenazesine el konulan oğlunun naaşının kendilerine teslim edilmesi çağrısında bulunarak şunları kaydetti:

"İsrail, uluslararası bütün yasaları ihlal ederek cenazelere el koymaya devam ediyor. Filistinliler, naaşlarını teslim alana kadar direnecek. Bu doğal ve ahlaki bir haktır. İsrail, Filistinli çocukları öldürdükten sonra naaşlarına el koyarak ailelerini de cezalandırmak istiyor."

- İsrail'den naaşların alıkonulmasını "yasallaştırma çabası"

İsrail Parlamentosu Knesset'teki İçişleri Komisyonu, mart ayı başlarında Filistinli şehitlerin ailelerine, cenazeye katılacakların sayısı, defin yeri ve zamanı gibi cenaze töreniyle ilgili şartlar getirmesine ve bu şartlar kabul edilene kadar naaşları alıkoymasına izin verecek yasa düzenlemesini onaylamıştı.

"İsrail hedeflerine yönelik operasyon düzenledikleri" iddiasıyla şehit edilen Filistinlilerin naaşlarının teslimine ilişkin kısıtlamalar getiren düzenleme, İsrail parlamentosu Knesset'te yapılan ilk oylamada kabul edilmişti. Düzenleme, Filistinlilerin naaşlarının, "cenaze merasiminin bir provokasyona ya da terörün desteklendiği bir sahneye" dönmeyeceğinden emin olunduğu durumlarda teslim edilmesini öngörüyor.

İsrail Yüksek Mahkemesi, Temmuz 2017'de aldığı bir kararla "İsrail polisinin öldürülen Filistinlilerin naaşlarını alıkoyma yetkisi bulunmadığına" hükmetmişti. Mahkeme kararının ardından İsrail Kamu Güvenlik Bakanı Gilad Erdan söz konusu yasa düzenlemesi girişiminde bulunmuştu.

İsrail yasalarına göre, tasarıların yasalaşarak yürürlüğe girmesi için parlamentoda üç kez oylamaya sunulması gerekiyor. Şehit Cenazelerini Geri Alma Komisyonu'nun verilerine göre, İsrail'in elinde 253 Filistinlinin cenazesi bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :