Filistinliler, en kıymetli zeytinyağını Erdoğan'a hediye etti

Filistinliler, en kıymetli zeytinyağını Erdoğan'a hediye etti

Filistin EXPO 2014 Fuarı'nın açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye edilen zeytinyağı, Filistin'in asırlık zeytin ağaçlarından toplanarak, geleneksel yöntemle üretildi

İSTANBUL (AA) - SEFA MUTLU - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Filistin davasındaki duruşu dolayısıyla ülkenin asırlık zeytin ağaçlarından toplanarak, geleneksel yöntemle üretilen "en kıymetli zeytinyağı" armağan edildi. 

Anabtawi Grup Genel Müdürü Zeyad Anabtawi, Filistin EXPO 2014 Fuarı'nın açılışında Erdoğan'a hediye ettiği zeytinyağının özelliğini ve Filistin'de üretim yapmanın zorluklarını AA muhabirine anlattı.

Filistin'de zeytin ve zeytinyağı üretiminin, asırlar öncesine dayanan geçmişi olduğunu belirten Anabtawi, ailelerin geleneksel olarak zeytinyağı üretimiyle uğraştığını söyledi. 

Anabtawi, zeytinciliğin kısa süre öncesine kadar babadan oğla geçen ve ev tüketimine yönelik üretim olduğunu aktararak, bu alanda ticari gelişmişlikten söz etmenin zor olduğunu kaydetti.

Asırlık zeytin ağaçlarından ürünlerini topladıklarını dile getiren Anabtawi, Filistin'de yetişen zeytinlerin sağlık açısından yararlı polifenol açısından zengin olduğuna vurgu yaptı. 

Zeyad Anabtawi, ürettikleri zeytin ve zeytin ürünlerini dış pazara çıkarmada zorlandıklarını ifade ederek, "Üretilen zeytin İsrail'den veya Ürdün'den dışarı çıkarılıyor. Bu ülkeler ürüne çok fazla gümrük vergisi koyduklarından zeytinin dış pazarda rekabet etmesi çok zor hale geliyor. Son zamanlarda geliştirdiğimiz yüksek kalite zeytinyağıyla bu sıkıntıyı aşmaya çalışıyoruz. Asıl sıkıntımız; gümrük ve diğer vergiler nedeniyle fiyatların artışı" diye konuştu.

 

- "Kıymetli insana, en kıymetli zeytinyağını verdik"

 

Anabtawi Grup Genel Müdürü Anabtawi, fuarın açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a zeytinyağı hediye ederken düşündüklerini şöyle aktardı:

"Zeytin ailevi bir geleneğimiz. Zeytin, her şeyimiz, bizim en kıymetli varlıklarımızdan. En sevdiğim insanların başında Erdoğan geliyor. Erdoğan'ın Filistin davasındaki duruşunu ve Filistin'e sahip çıkışını, bizlere verdiği destekleri unutamayız. Bu nedenle en sevdiğimiz şeyi, en çok sevdiğimiz insana hediye ettik. Erdoğan'a hediye ettiğim zeytinyağını daha önce kimseye vermemiştim. Üzerinde Kubbet-üs Sahra'nın resminin bulunduğu ürün, bizim en kıymetli yağımızdır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bazı taleplerde bulunduğunu anlatan Anabtawi, ambalaj ve hammadde konusunda yardım istediklerini söyledi. Daha çok Filistinli işçi çalıştırabilmek için Türkiye'den üretim noktasında destek beklediklerini ifade eden Anabtawi, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da zeytinyağıyla ilgilendiğini dile getirdi.

Anabtawi, Filistin'de zeytin üreticilerinin sayısıyla orantılı rekoltenin de arttığını aktararak, geçen yıl 17 bin ton zeytinyağı ürettikleri bilgisini verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı