Filistinli çocuklar erken büyüdü

Filistinli çocuklar erken büyüdü

İsrail füzesiyle evde yanı başında oturan annesini kaybeden 6 yaşındaki Amani Abu Taha, o gün gömüldüğü sessizliğe Türkiye'deki tedavi sayesinde son verdi ve yakınlarıyla konuşmaya başladı

 İsrail füzesiyle evde yanı başında oturan annesini kaybeden 6 yaşındaki Amani Abu Taha, o gün gömüldüğü sessizliğe Türkiye'deki tedavi sayesinde son verdi ve yakınlarıyla konuşmaya başladı. 

Amani'ye İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki tedavisi sırasında refakat eden babası Muhammed Abu Taha, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail tanklarının 2 Ağustos'ta İsrail'in doğusundan girerek birçok evi hedef aldığını, hedefler arasında kendi evlerinin de bulunduğunu belirtti. 

Kızı, annesi ve akrabalarıyla bulunduğu sırada evlerine füze düştüğünü anlatan Abu Taha, Amani'nin aynı koltukta oturduğu annesinin ölümüne şahit olduğunu söyledi.

Eşi, torunu ve kuzenlerini saldırıda kaybettiğini, Amani'nin de bacağında kırıklar oluştuğunu söyleyen Muhammed Abu Taha, ilk etapta kızının yaralarını hafif bulduklarını dile getirdi. Ancak zamanla saldırıda annesi ölen Amani'nin hiç konuşmadığını ve gülmediğini fark ettiklerini ifade eden Abu Taha, çok zor günler geçiren kızının tedavi için Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait uçakla İzmir'e getirildiğini, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındığını kaydetti. 

Amani'nin hala yabancılarla iletişim kurmak istemediğini, elleriyle yüzünü kapadığını anlatan Muhammed Abu Taha, yine de babasıyla ve birkaç kişiyle konuşmaya başladığını belirtti. 

Zamanla kızının daha iyi olacağına, vatanına dönüp eğitim almaya başlayacağına inandığını da dile getiren Abu Taha, "Türk hükümetine ve vatandaşlarına bize gösterdikleri şefkat için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. 

Hastane doktorları da Amani'nin geçirdiği travma nedeniyle iletişim kurmadığını, tedaviyi sürdürdüklerini bildirdi.

 

- Her Filistinli çocuğun yaşamı ayrı bir dram

Amani'nin yan odasında yatan 6 yaşındaki Muhammed Shikshik'in de bacak ve kollarına isabet eden şarapnel parçalarından çok babasının ölümüne tanık olmasıyla açılan yaralarının tedavisi başladı. 

Anneannesi Fatma Ahmetrofa'nın refakat ettiği Muhammed, annesinin doğum yaptığı haberini de hastanede aldı. 

Fatma Ahmetrofa, saldırılar nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadıklarını, damadının işsiz kaldığını ve 3 ay önce para için böbreğini satmak zorunda kaldığını ifade ederek, "Evlerine de füze isabet etti. Muhammed'in babası şehit oldu, o da bunu gördü. Evden çıkmaya çalıştık ama yapamadık. Kızım hamile olduğu için torunumla Türkiye'ye ben geldim" dedi. 

Yaşadığı travma nedeniyle konuşmakta zorlanan Muhammed ise babası Zakrya Shikshik'in sol şakağından yaralandığını, yeni doğan kardeşine babasının adını vereceklerini anlattı.

Artık oyun oynamak istemediğini ve topa da ihtiyacının olmadığını dile getiren Muhammed, "Sadece doktor olmak istiyorum,  o zaman yaralanan Filistinli çocuklara ben bakacağım" diye konuştu. 

- Çocuk ve yetişkinlerin tedavisi sürüyor 

İsrail'in Gazze’ye yönelik saldırılarında yaralanan 21 Filistinli Türk Silahlı Kuvvetlerine ait 222. Filo Komutanlığına bağlı C-130 Herkül tipi uçakla 19 Eylül'de Türkiye'ye getirilmiş, aralarında Amani Abu Taha'nın da bulunduğu 21 yaralı, Gazze'den başlayan yolculuklarının sonunda İzmir'de tedavi altına alınmıştı.

Muhammed Shikshik de 16 yaralı ve refakatçileriyle 24 Eylül'de Türkiye'nin insani yardım amacıyla oluşturduğu hava koridoru sayesinde Gazze'den tahliye edilerek İzmir'e getirilen yaralılar arasında yer almıştı. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı