Filistin'deki maaş kesintisi alım gücünü zayıflatıyor

Filistin'deki maaş kesintisi alım gücünü zayıflatıyor

Filistin yönetiminin kemer sıkma politikası kapsamında, üst üste iki ay kamu çalışanlarının maaşlarını yüzde 50 kesintili ödemesi, piyasada en önemli likidite kaynaklarından biri görülen memurların alım gücünü olumsuz etkiledi- Filistin Eğitim ve Öğretim

RAMALLAH (AA) - KAYS EBU SEMRA - Filistin yönetiminin kemer sıkma politikası kapsamında, üst üste iki ay kamu çalışanlarına maaşlarını yüzde 50 kesintili ödemesi, piyasada en önemli likidite kaynaklarından biri görülen memurların alım gücünü olumsuz etkiledi.

Maliye Bakanlığı bu hafta görevlerini göz önünde bulundurarak kamu çalışanlarının Mart ayı maaşlarının yarısını ödemeye başladı.

Filistin Para Kurumu, Filistin'de bankalar tarafından sağlanan kredilerin yaklaşık üçte biri kamu kurumlarına ve çalışanlarına veriliyor. Filistin piyasasındaki banka kredilerinin toplam değeri ise 2018 sonunda 8,2 milyar dolara ulaştı.

- "Maaşım ev ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor"

Filistin Eğitim ve Öğretim Bakanlığında 8 yıldır çalışan İhsan Cabır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maaşının 870 dolar olduğunu ancak ekonomik krizden bu yana kendisine yaklaşık 550 dolar ödendiğini söyledi.

Maaşlarının kesintili olarak ödenmesinin önceliklerini, planlarını tamamen değiştirdiğini kaydeden Cabır, "Aldığım maaşın yaklaşık yarısı banka kredisine gidiyor. Maaşımdan elimde kalan miktar ev ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor." dedi.

Filistinli Suzan Samaru da ekonomik koşulların zorluğunu vurgulayarak, "Aldığım maaş, yaşam standartları ve pahalılıkla uyumlu değil. Yarım maaşla ne yapabilirim?" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığında çalışan İyad Talal, "İş güvenliği yok, maaşlarımızın yarısı yok ve gelecek ay maaşımızın diğer yarısını alabilecek miyiz onu bile bilmiyoruz." ifadelerini kullandı.

Küçük çocukları olduğunu, gelirinin giderlerini karşılamadığını dile getiren Talal, bu durum nedeniyle çalışma saatlerinin dışında ek bir iş aradığını belirtti.

- "İsrail'in vergi gelirlerinin bir kısmını kesmesi birçok sektörü etkiledi"

Memur Esid Sabih, "İsrail'in vergi gelirlerinin bir kısmını kesmesi, Filistin'deki birçok sektöre olumsuz şekilde yansıdı." dedi. Sabih, bölgede ticari anlamda bir durgunluk olduğuna dikkati çekti.

Filistin İçişleri Bakanlığı çalışanlarından Riyad el-Diyk ise Filistinlilerin vergi gelirlerinde kesintiye gidilmeden önce de sıkıntı yaşadığını, maaşların yarısının ödenmemesiyle bu sıkıntının arttığını söyledi.

- Esnaf da durumdan şikayetçi

Ramallah'ta giyim mağazası sahibi Remzi Selimi, "Alışverişte ciddi bir gerileme yaşandığını fark ediyoruz. Bu çalışanların maaşlarıyla alakalı. Krizin ne kadar süreceğini kimse bilmiyor." diye konuştu.

Selimi, krizin devam etmesinin ramazan ayına da olumsuz yansıyacağından endişe ettiklerini dile getirdi.

- İsrail vergiyi kesti, memur maaşları yüzde 50 azaldı

Filistin Maliye Bakanı Şükri Beşşara, 10 Mart'ta düzenlediği basın toplantında, vazife derecelerine göre en az 550 ve en fazla 2 bin 755 dolar olmak üzere memur maaşlarının yarısını ödemeye başladıklarını belirtmişti.

Beşşara, İsrail'in Filistin'e ait vergilerde kesinti kararına karşı birtakım kemer sıkma önlemleri aldıklarını hatırlatarak, "Hükümet, atama ve ekstra prim ödemelerini, hizmet araçlarıyla bina alımlarını durdurdu." ifadelerini kullanmıştı.

İsrail güvenlik kabinesi, 17 Şubat'ta, Filistin hükümeti adına topladığı vergilerden Filistin yönetiminin tutuklu ve hayatını kaybedenlerin yakınları için ayırdığı 502 milyon 697 bin şekel tutarındaki ödeneği kesme kararı almıştı.

Eski Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah da 27 Şubat'taki açıklamasında, "İsrail'in, topladığı vergilerden aylık yaklaşık 42 milyon şekel kesinti yapması üzerine, vergileri İsrail tarafına iade ettik." ifadelerini kullanmıştı.

İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü arasında 1994'te imzalanan Paris Ekonomi Protokolü gereğince İsrail yönetimi, kontrolü altındaki sınır kapılarından Filistinliler adına topladığı yıllık 2 milyar doları Filistin hazinesine aktarıyor.


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :