"Filistin'de Yeni İş ve Yatırım İmkanları" toplantısı

"Filistin'de Yeni İş ve Yatırım İmkanları" toplantısı

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Mustafa:- "Filistin'de ileriye dönük, kazanç vaat eden yatırım imkanları var. Bu yatırım imkanlarından istifade etmenizi istiyorum. Getirisi çok büyük yatırım imkanları bunlar"- "Bu konuda biz sizden yardım istemiyoruz. Tabi

İSTANBUL (AA) - Filistin'in Ankara Büyükelçisi Fuat Mustafa, Filistin'de ileriye dönük, kazanç vaat eden yatırım imkanları olduğunu belirterek, "Biz Türk iş adamlarından ve yetkililerden Filistin'e yatırım yapmasını istiyoruz. İnanın yatırımcılar daha kazançlı çıkacaktır" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Filistin İş Konseyi'nce düzenlenen "Filistin'de Yeni İş ve Yatırım İmkanları" toplantısında konuşan Mustafa, toplantının çok önemli bir etkinlik olduğunu belirterek, düzenleyenlere teşekkür etti. Bu toplantılar sayesinde ortak hedeflerine ulaşabileceklerini ve devletler arası ilişkileri daha ileriye götürebileceklerini dile getiren Mustafa, Türkiye'de göreve başlayalı 2 ay olmasına rağmen Türk halkındaki Filistin sevgisinin ne kadar farklı olduğunu gördüğünü söyledi.

Mustafa, Türkiye'de Filistin'i temsil etmekten büyük gurur duyduğunu kaydederek, "Türkiye'de Filistin ile ilgili harika duygular var. Türkler, Filistin'i diğer ülkeleri olarak görüyor. Filistin'e karşı derin sevgi ve muhabbet duyuyorlar. Filistin halkı da Türk halkına aynı duyguları taşıyor. Filistin'e gelirseniz halkın Türkleri, Türkiye'yi ne kadar sevdiğini göreceksiniz" ifadelerini kullandı.

 

- "İleriye dönük, kazanç vaat eden yatırım imkanları var"

 

Mustafa, İsrail'in bütün imkanlarını Filistin'in kalkınmasını engellemek için kullandığını belirterek, bu alanda karşı karşıya kaldıkları zorlukları anlattı. Bütün zorlukları aşmak ve hayat haklarını almak için ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını vurgulayan Mustafa, şöyle devam etti:

"Önümüzde büyük fırsatların olduğunu düşünüyorum. İleriye dönük, kazanç vaat eden yatırım imkanları var. Bu yatırım imkanlarından istifade etmenizi istiyorum. Getirisi çok büyük yatırım imkanları bunlar. Bizler işbirliği yaptığımızda Türklerin de yarar göreceğini düşünüyoruz. Bu konuda biz sizden yardım istemiyoruz. Tabii ki yeri geldiğinde yardım da önemli. Ama biz Türk iş adamlarından ve yetkililerden Filistin'e yatırım yapmasını istiyoruz. Filistin'e yatırım yapın. İnanın yatırımcılar daha kazançlı çıkacaktır. Özellikle turizm ve dini turizm alanlarında ciddi yatırım imkanları var. Filistinliler dünyanın birçok yerine dağılmış durumdalar. Farklı bölge ve kıtalarda varlıklarını sürdürüyorlar. Filistinliler üzerinden dünyaya açılabilirsiniz."

Mustafa, yatırım için Türk yetkililer ile gerekli görüşmeleri yaparak hukuki sıkıntıları gidereceklerini ve alt zemini oluşturacaklarını ifade ederek, bu toplantının sadece başlangıç olduğunu, bu tür görüşmelere ilerleyen günlerde de devam edeceklerini, bir toplantı ile bütün sorunların çözülemeyeceğini dile getirdi.

 

- Sebaa: "Turizm ve hizmet sektörlerinde anlaşmalar artmalı"

 

Filistin Dışişleri Bakanlığı Ekonomi İşleri Daire Müdürü Rana Abu Sebaa, devletler arası bilgi akışının sağlanmasının yatırım için çok önemli olduğuna dikkati çekerek, Filistin'deki yatırım alanlarını anlattı. Sebaa, "Özellikle turizm ve hizmet sektörlerinde daha fazla anlaşma yapmalı, bu anlaşmaları daha derinleştirmeliyiz. Bu, Türkiye'nin de yararına olacaktır. Türkiye, büyük deneyimlere ve stratejik düşünme yeteneğine sahiptir. Filistin ve Türkiye arasında bu konuda büyük uçurum var, bunun kapanmasını istiyoruz" diye konuştu.

 

- Malatyalı: "En önemli hedefimiz Türk firmalarının Filistin'de yatırım yapması"

 

DEİK Türkiye-Filistin İş Konseyi Başkanı Kenan Malatyalı ise konseyin 1994'te kurulduğunu anımsatarak, Filistin'deki muhataplarının Filistin İşadamları Derneği olduğunu söyledi.

Sözlerinin başında DEİK hakkında bilgi veren Malatyalı, Temmuz 2015 itibariyle DEİK'in 99 kurucu kuruluşu, 127 iş konseyi ve bu konseyleri oluşturan 1000'e yakın üye firması ve bu firmaların kurul bünyesinde 2 bin temsilcisi bulunduğunu söyledi.

Malatyalı, DEİK bünyesinde kurulmuş ülke iş konseylerinin Afrika, Amerika, Asya-Pasifik, Avrasya, Avrupa Birliği, Güney Doğu Avrupa, Körfez ve Ortadoğu olmak üzere 8 bölgeyi çatısı altında topladığı, Türkiye-Filistin İş Konseyi'nin de Türkiye-Ortadoğu iş konseyleri çatısı altında faaliyet gösterdiği bilgisini verdi.

Konsey olarak temel amaçlarının "İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesine destek vermek olduğunu dile getiren Malatyalı, "En önemli hedefimiz ise Türk firmalarının Filistin'de yatırım yapmaları için Filistinli ile Türk yetkililer ve özel sektörler ile işbirliği yapmaktır" dedi.

Malatyalı, halihazırda yürürlükte olan serbest ticaret anlaşmasının yatırımlar için son derece olumlu bir zemin oluşturduğunu belirterek, temennilerinin "Cenin Organize Sanayi Bölgesi'nin en kısa zamanda hayata geçmesi ve Türk firmalarının Filistin'de yatırım yapmaları" olduğunu bildirdi.

Refah seviyesi yükselmiş bir Filistin'in bölgenin istikrarı için büyük önem taşıdığını kaydeden Malatyalı, "DEİK olarak da sonbahar döneminde Filistin İşadamları Derneği işbirliğiyle Türkiye'den Filistin'e bir heyet  düzenlemeyi öngörüyoruz" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı