Filistin'de milli mutabakata varılması

Filistin'de milli mutabakata varılması

Hamas ile Fetih arasında varılan uzlaşma, Gazze'de sevinç gösterileriyle kutlandı

GAZZE (AA) - Filistinli gruplar arasındaki bölünmeye son veren uzlaşma Gazze'de sevinç gösterileriyle kutlandı.

Meçhul Asker Anıtı önünde bir araya gelen ve ellerinde Filistin bayrakları taşıyan kalabalık, Hamas ve Fetih'ten mutabakata bağlı kalmalarını ve dış baskılara boyun eğmeden, bir an önce varılan anlaşmayı hayata geçirmelerini istedi.  

Gazze'deki Filistin hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, Hamas ile Fetih arasında devlet başkanlığı seçimi, genel seçim ve Ulusal Meclis seçimlerinin eş zamanlı olarak yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını ve seçimlerin, uzlaşı hükümetin kurulmasından 6 ay sonra yapılmasına karar verildiğini duyurmuştu.

Fetih Hareketi Merkez Komitesi üyesi Azzam el-Ahmed başkanlığındaki heyet, Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la yaptığı görüşmenin ardından, Gazze hükümeti yetkilileriyle milli mutabakat çalışmaları çerçevesinde görüşmeler yapmak üzere dün Gazze'ye gelmişti. 

Filistin'de 2006 yılında seçimleri Hamas'ın kazanmasının ardından Fetih'le aralarında anlaşmazlıklar çıkmış, çatışmaların ardından Hamas, 2007'de Gazze'nin kontrolünü ele geçirmişti. Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için mayıs 2011'de Mısır, şubat 2012'de ise Katar başkanlığında uzlaşma görüşmeleri yapılmasına rağmen üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamamıştı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı