Filistin'de İhmal Edilen Burkin Kilisesi

Filistin'de İhmal Edilen Burkin Kilisesi

Burkin Kilisesi, dünya turizmine kazandırılmaya çalışılıyor

CENİN (AA) - KAYS EBU SEMRA - Batı Şeria'nın Cenin kenti yakınlarındaki dünyanın en eski kiliselerinden kabul edilen Burkin Kilisesi'nin (Saint George's Kilisesi), dünya turizmine kazandırılması amaçlanıyor.

Tarihi 2 bin yıl öncesine dayanan ve Hristiyanlar tarafından şifalı su barındırdığına inanılan Cenin kentine bağlı Burkin beldesindeki kilise, Filistin'deki İseviler tarafından ziyaret edilmesine rağmen, dünya Hristiyanlarınca fazla bilinmiyor.

Nasraniler tarafından Hz. İsa'nın deri hastalıklarını tedavi etmek için kullandığı suyun kuyusunu barındırdığına inanılan Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne bağlı Burkin Kilisesi papazları, Filistin Turizm Bakanlığı işbirliğiyle ibadet yerlerini, dünya turizmine kazandırmaya çalışıyor.

Kilise papazı Muin Cabur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Burası, Hz. İsa'nın vitiligo hastalığını tedavi ettiği mucizenin yaşandığı yerlerden biri. Kuyudaki su, tarihte deri hastalıklarını iyileştirmek için kullanılmış. Bu mukaddes mekanlarda yaşamaktan onur duyuyoruz" dedi.

Kilisenin ilk kısmının yaklaşık 2 bin yıl önce inşa edildiğini, Azize Helena zamanında ise binanın tamamlandığını belirten Cabur, "Miladi 4'üncü yüzyılda Roma İmparatoru I. Konstantin'in annesi Azize Helena, kuyunun açılmasını sağlamış ve kilisenin dış mimarisini yaptırmış. Kilisede, Filistin'deki tek örnek olarak taştan bir vaaz kürsüsü bulunuyor" diye konuştu.

Cabur, "Kilise, 2010 yılına kadar Filistin'de yaşayan Nasraniler tarafından ibadet yeri olarak kullanılıyordu. Daha sonra restorasyona girdi. Şu an dünya çapındaki Hristiyanları karşılamaya hazır durumda. Hristiyanlarca önemli bir konuma sahip olan kiliseyi dünya turizmine kazandırmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kilisenin, Filistin'deki Hristiyan varlığına bir delil teşkil ettiğini dile getiren Cabur, "2010 yılındaki restorasyon işlemleri sırasında, İncil'in parçası olduğuna inanılan bir antik eser bulundu. Kilisede kullanılan kandiller ve papazlara özel kaşıklar ile yapılan araştırmalar sonucu en az 500 yıllık oldukları tahmin edilen 3 ceset bulundu" dedi.

Burkin Belediye Başkanı Muhammed Sabbah da "İntifa'da yıllarında ihmale maruz kalan kilise, bugünlerde bazı Arap turistler tarafından ziyaret ediliyor. Filistin Turizm Bakanlığı ile kiliseyi ve tarihi eserler barındıran beldeyi dünya turizmine açmak için çalışıyoruz" ifadellerine yer verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı