Filistin Ulusal Konseyinin "dışarıda" toplanması için çağrı

Filistin Ulusal Konseyinin "dışarıda" toplanması için çağrı

FHKC, İsrail engeline takılmaması için Filistin Ulusal Konseyinin Batı Şeria ve Gazze dışında toplanması yönünde çağrı yaptı

GAZZE (AA) - Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), İsrail engeline takılmaması için Filistin Ulusal Konseyinin Batı Şeria ve Gazze dışında toplanması yönünde çağrıda bulundu.

FHKC'nin kuruluşunun 49'uncu yıl dönümü dolayısıyla Gazze'nin kuzeyinde düzenlenen törende konuşan hareketin liderlerinden Cemil Mazhar, "Filistin Ulusal Konseyinin Ramallah'ta, İsrail ablukası altında toplanmasını kabul etmiyoruz. Bu yönde yapılacak girişimleri de engelleyeceğiz." dedi.

İsrail engeline takılmadan katılımın sağlanması için toplantının Batı Şeria ve Gazze dışında yapılması gerektiğini belirten Mazhar, tüm Filistinli gruplara ortak bir vizyon temelinde ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) tüzüğünün tadili için çaba sarf eden kapsamlı bir ulusal diyalog çağrısı yaptı.

Mazhar, ayrıca Filistin ulusal birliğinin önemine dikkati çekti.

FHKC, Ulusal Konsey toplantısının Ramallah ya da Gazze'de yapılması durumunda yurt dışındaki Filistinli üyelerin İsrail engeline takılmasından endişe ediyor.

FKÖ Yönetim Kurulu üyesi Vasıl Ebu Yusuf, 14 Kasım'da yaptığı açıklamada, Ulusal Konseyin 2017 yılı başında toplanacağını belirtmiş ancak oturumun nerede yapılacağına ilişkin bilgi vermemişti.

- Filistin Ulusal Konseyi

Filistin Ulusal Konseyi, yurt içi ve dışındaki Filistinlileri temsil eden bir "parlamento" olarak görülüyor.

Resmi sitesinde, bütün bölgelerdeki Filistin halkını temsil ettiği belirtilen konseyin, bağımsızlık, egemenlik, dönüş hakkı ve başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması gibi meşru ulusal hakların elde edilmesi için FKÖ'nün politikasını ve programlarını belirlediği kaydediliyor.

Konseyin, FKÖ'nün ve ona bağlı birimlerin programını, planlarını ve siyasetini belirlemenin yanı sıra Yönetim Kurulunun FKÖ'nün çalışmaları hakkında sunduğu yıllık raporun incelenmesi, Kurul ile Konsey'e bağlı komitelerin önerilerini değerlendirmesi, Milli Fon'un yıllık raporunun incelenmesi ve bütçe değerlendirmesi olmak üzere 4 temel görevi bulunuyor.

Filistinli grupların, bağımsız vekillerin ve Batı Şeria ile Gazze'deki Filistin yönetimine bağlı milletvekillerinin üyesi olduğu Konsey'de Hamas ile İslami Cihad yer almıyor.

FKÖ tüzüğüne göre, Filistin Ulusal Konseyinin daimi merkezi Kudüs'te, Başkanlık Ofisinin geçici merkezi ise Amman'da bulunuyor. Gazze ve Nablus'ta da Filistin ulusal yönetimi kurulduktan sonra açılan şubeler yer alıyor.

Ulusal Konsey, Kudüs'te 1964'te yapılan kuruluş konferansından bu yana son olarak 1996'da Gazze'de toplandı. Konseyin oturumları zaman zaman Mısır, Cezayir, Suriye gibi ülkelerin başkentlerinde yapıldı.

Konseyin oturumlarında 100 ila 730 üye hazır bulunuyor. Gazze'de 1996'da yapılan olağan oturuma 730 üye katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :