Filistin Ulusal Konseyi toplantısı

Filistin Ulusal Konseyi toplantısı

İslami Cihad Hareketi:

GAZZE (AA) - İslami Cihad Hareketi, 14-15 Eylül'de düzenlenmesi beklenen Filistin Ulusal Konseyi toplantısının ertelenmesi ve Filistinli tüm grupların katılacağı bir toplantı yapılması çağrısında bulundu.

İslami Cihad Hareketi'nden yapılan yazılı açıklamada, hareketin genel sekreteri Ramazan Şallah'ın dün Mısır'ın başkenti Kahire'de Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Merkez Komitesi Üyesi Azzam el-Ahmed'le bir araya gelerek, 14-15 Eylül'de yapılması beklenen Filistin Ulusal Konseyi toplantısının ertelenmesini talep ettiği aktarıldı.

Kahire'deki görüşmenin, Filistin'deki son gelişmeler ve İslami Cihad Hareketi'nin bu yöndeki çabalarını Ahmed'e sunmak üzere yapıldığı kaydedilen açıklamada Şallah'ın, "Filistin sorunu ile ulusal çıkarları korumanın ve ülkenin iç meselelerini düzenlemesinin yanı sıra FKÖ'nün geçici liderlik çerçevesinin belirlenmesi için Filistinli tüm grupların katılacağı bir toplantı düzenlenmesinin gerekliliğine" değindiği belirtildi.

FKÖ Yönetim Kurulu Başkanı Mahmud Abbas ile 9 üyenin, 24 Ağustos'ta Filistin Ulusal Konseyi'nin olağanüstü toplanması için görevinden istifa ettiği bildirilmişti. Bazı kesimler, istifaları, "Abbas'ın bazı yönetim kurulu üyelerini diskalifiye ederek, yeni bir kurul oluşturmaya çalıştığı" şeklinde yorumlamıştı.

Abbas'ın istifasını "ulusal uzlaşıya sırt çevirmek" şeklinde değerlendiren Hamas da Abbas'ı, yönetim kurulunu yeniden yapılandırarak, tek taraflı siyasi karar alma politikası izlemek ve muhaliflerin olmadığı yeni bir yönetim kurulu oluşturmakla suçlamıştı.

Yılda bir toplanan Konsey, Hamas ve İslami Cihad hareketleri hariç Filistinli tüm tarafları, Filistin Yasama Meclisi üyelerini, birliklerin ve sendikaların temsilcileri ile bağımsız kişileri bünyesinde barındırıyor.

Ulusal Konseyin yönetmeliğine göre, yönetim kurulu üyelerinin üçte birinin vefatı ya da istifa etmesi durumunda yeni üye seçimi için olağanüstü toplantıya gidiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı