Filistin heyeti TBMM'de

Filistin heyeti TBMM'de

Meclis Başkanvekili Tüzün:-"Filistinli kardeşlerimizin birlik hedefinden asla vazgeçmemesi gerekmektedir. Meşru talep ve beklentilerin güçlü bir şekilde dile getirilebilmesi bakımından birlik içinde hareket edilmesinin elzem olduğunu düşünüyoruz"-Türkiye-

TBMM (AA) - TBMM Başkanvekili Yaşar Tüzün, "Filistinli kardeşlerimizin birlik hedefinden asla vazgeçmemesi gerekmektedir. Meşru talep ve beklentilerin güçlü bir şekilde dile getirilebilmesi bakımından birlik içinde hareket edilmesinin elzem olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Tüzün, Filistin Yasama Meclisi üyelerinden oluşan heyeti Genel Sekreterlik Toplantı Salonu'nda kabul etti. Kabulde konuşan Tüzün, TBMM Başkanı İsmail Kahraman adına Filistin heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İki ülke arasındaki görüşmelerin verimli bir diyalog ve işbirliği ortamında geçmesi temennisinde bulunan Tüzün, parlamentolar arası temasın da ivme kazandığına dikkati çekti.

Tüzün, "Türkiye her zaman Filistin davasının ve halkının arkasındadır. Filistin halkının varlığını ve çıkarlarını kendi çıkarlarımıza eş değerde tutuyoruz. ABD Başkanı Trump'ın 6 Aralık 2017'de yaptığı hukuk dışı açıklamayı kabul etmiyoruz ve yok hükmünde görüyoruz. Trump'ın açıklaması sonrası Filistin'in her yerinden Kudüs'e sahip çıkan herkese selamlarımı ve teşekkürlerimi iletmek istiyorum." diye konuştu.

TBMM'nin ve Türkiye'nin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması sonrasındaki tepkisi ve girişimleri hakkında bilgi veren Tüzün, Filistin davasının kritik bir süreçten geçtiğine işaret etti.

Tüzün, "Filistinliler arasında uzlaşı çabalarını büyük destek veriyoruz. Maalesef uzlaşı çabalarının henüz arzulanan sonuçları vermemesi bizleri de üzmektedir. Filistinli kardeşlerimizin birlik hedefinden asla vazgeçmemesi gerekmektedir. Meşru talep ve beklentilerin güçlü bir şekilde dile getirilebilmesi bakımından birlik içinde hareket edilmesinin elzem olduğunu düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Filistin'e ekonomik alandaki desteğinin altını çizen Tüzün, buna yönelik çalışmaları da anlattı.

- "Ortadoğu'ya barış gelmeden dünyaya barış gelmez"

Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan da Türkiye'nin her zaman Filistin halkının ve onların haklı davasının yanında olduğunu vurguladı.

Turan, "Tüm siyasi partilerimizin Filistin davasına yaklaşımı aynıdır. Milletimizin tamamı Filistin halkını kendinden görmüş ve davasını desteklemiştir. Filistin davası bizde partiler üstü bir meseledir." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kudüs kırmızı çizgimizdir" sözlerinin Türkiye'nin tutumunu ve Filistin halkının haklı davasına verdiği desteği tüm dünyaya güçlü bir şekilde duyurduğunu aktaran Turan, Kudüs ve Filistin'in Türk milletinin de davası olduğunu belirtti.

Turan, iki ülke arasındaki parlamentolar arası ilişkilerin de güçlenerek devam edeceğini dile getirerek "Kudüs meselesinin ve Filistin halkının haklı davasının gündemden düşmesini asla arzu etmiyoruz." ifadesini kullandı.

Filistin halkının zor koşullarda mücadele verdiğini, her alanda ağır saldırılarla karşı karşıya olduğunu belirten Turan, şunları kaydetti:

"Filistin'e barış gelmeden, bölgeye, Ortadoğu'ya, İslam coğrafyasına barış gelmesi mümkün değildir. Ortadoğu'ya da barış gelmeden dünyaya barış gelmesi mümkün değildir. O yüzden İsrail'in bir an evvel işgal ettiği topraklardan çekilmesi, başkenti Kudüs olan egemen, bağımsız, bütünleşik bir Filistin devletinin kurulması tek çözümdür. Türkiye de bu çözümün her zaman yanında ve arkasındadır. Bunun içinde Türkiye Filistin'deki bütün siyasi grupların uzlaşı süreci içinde olmasını desteklemekte, Filistinlilerin birlik ve beraberlik içinde davranmasını önemsemektedir."

-"Türkiye'nin çok önemli destekleri var"

Heyette yer alan Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa ise iki ülke arasındaki dostluk ve işbirliğini vurguladı.

Filistin halkının, Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişiminin başarısız olmasını sokaklara çıkarak kutladığını, Türk halkının da ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'e ilişkin kararını aynı şekilde sokaklara çıkarak güçlü şekilde protesto ettiğini vurgulayan Mustafa, bunun iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin göstergesi olduğunu kaydetti.

Mustafa, "Türkiye'nin bize sunduğu ve sunacağı desteklerden dolayı şükranlarımızı iletmek istiyorum. Türkiye'nin gerçekten Filistin topraklarında çok önemli destekleri, atılımları vardır." dedi.

Filistin Yasama Meclisi üyeleri de söz alarak iki ülke arasındaki dostane ilişkiler ve işbirliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :