Filistin halkındaki psikolojik travma Dünya Psikiyatri Kongresi'nde

Filistin halkındaki psikolojik travma Dünya Psikiyatri Kongresi'nde

Madrid'de düzenlenen psikiyatri kongresine katılan Filistinli uzman Sehwail:

MADRİD (AA) - İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen 16. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde birçok konunun yanında Filistin halkının yaşadığı psikolojik sorunlar da masaya yatırıldı.

117 ülkeden 8 bine yakın uzmanın katıldığı kongrede konuşan, İşkence Mağdurları için Rehabilitasyon ve Tedavi Merkezi'nin üyesi ve aynı zamanda bu merkezin Ramallah'taki kurucusu ve başkanı olan Profesör Mahmud Sehwail, Filistin'de en az bir kez gözaltına alınan erkeklerin yüzde 40'tan fazlasının ve çocukların yüzde 70'inin şiddete maruz kaldığını söyledi.

"Filistin halkının yaşadığı psikolojik hasar çok büyük. Kitle olarak travma geçiren bir halk" diyen Sehwail, Filistin'de "sistematik bir işkence olduğunu" ve Filistinlileri bundan koruyacak, psikolojik veya psikososyal açıdan tedavi uygulayacak hiçbir girişimin olmadığını belirtti.

Sehwail, "İşkence ya da diğer suistimaller, insanlık dışı muameleler, insan hakları ihlalinin en çirkini ve en kötüsüdür. İşkencenin hedefi insan vücudunu öldürmek değil ruhunu öldürmek, kişiye, ailesine ve topluma korku verip toplumun iç karakterlerini değiştirmektir. Bu, ailenin büyümesini, refahını ve aile üyeleri arasındaki birliği etkiler" dedi.

İşkencenin, kurbanlarına bulaşma riski olduğunu, işkenceye maruz kalanların başka toplumlara bunu uygulayabileceğini savunan Sehwail, "Naziler tarafından işkenceye ve baskıya uğramış İsraillilerin başkalarının peşine düşmesi buna örnek olarak gösterilebilir" ifadesini kullandı. Filistinli profesör, sözlerine şöyle devam etti:

"Etrafı nefretle dolu bir ortamda büyüyen bir çocuğu düşünün. Bu ortam insanları çok agresif hatta canlarını feda edebilecek bir duruma dönüştürebilir. Ben intihar eden aileler tanıdım. Bu vakaların çoğunun arkasında dinsel veya siyasi nedenler yok. Umutsuzluk ve başarısızlık bu intiharların gerçek sebepleridir. Şiddet, saldırı ve işkence insanların ruh sağlığını etkiler ve kitlesel travmalar yaratabilir. Aynı zamanda küçümsenmeyecek kadar psikolojik düzensizliğe, depresyona ve elbette intihar ve adam öldürmeye yol açar. Bu sorunları düzeltmek yerel bir endişe değil uluslararası sorumluluk olmalıdır."

Kaynak:Haber Kaynağı