"Filistin gençliğine 'yalnız değilsiniz mesajı' vereceğiz"

"Filistin gençliğine 'yalnız değilsiniz mesajı' vereceğiz"

Filistin Gençlik ve Spor Bakanı Rajoub:- "(Kudüs 2018 İslam Dünyası Gençlik Başkenti) Bu programla biz, Filistin halkına ve gençliğine 'yalnız değilsiniz' mesajı vereceğiz. Onlara 'ABD'nin desteklediği İsrail'in sömürgeci, ırkçı ve faşist uygulamaları kar

İSTANBUL (AA) - GÜLSÜM İNCEKAYA - Filistin Gençlik ve Spor Bakanı Jibril Rajoub, 6 Şubat'ta düzenlenecek ''Kudüs 2018 İslam Dünyası Gençlik Başkenti'' programının dünyaya ve Filistin halkına büyük bir mesaj niteliği taşıdığını belirterek, ''Bu programla biz, Filistin halkına ve gençliğine 'Yalnız değilsiniz' mesajı vereceğiz. Onlara 'ABD'nin desteklediği İsrail'in sömürgeci, ırkçı ve faşist uygulamaları karşısında verdiğiniz haklı davada yanınızdayız' mesajı vereceğiz.'' dedi.

Rajoub, Kudüs 2018 İslam Dünyası Gençlik Başkenti açılış programından önceki son hazırlık toplantısına katılmak üzere geldiği İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKGF-Dİ) İstanbul merkez ofisinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs ile ilgili aldığı kararın uluslararası kamuoyunu ve İslam dünyasını derinden etkilediğini söyledi.

''Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması kararı sadece İslam dünyasını değil Hristiyan dünyasını da çok etkiledi.'' diyen Rajoub, 6 Şubat'ta düzenlenecek programın hazırlıklarını tamamladıklarını dile getirdi. Rajoub, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"6 Şubat'ta düzenlenecek olan bu program dünyaya ve Filistin halkına büyük bir mesaj niteliği taşıyor. Bu programla biz Filistin halkına ve gençliğine 'Yalnız değilsiniz' mesajı vereceğiz. Onlara 'ABD'nin desteklediği İsrail'in sömürgeci, ırkçı ve faşist uygulamaları karşısında verdiğiniz haklı davada yanınızdayız.' mesajı vereceğiz.

Ayrıca, Filistin halkının Orta Doğu'da kendi güvenliği, özgürlüğü, toprakları ve barış içinde yaşamak için verdiği haklı mücadeleyi ve iki devletli çözümün zorunluluğunu da dünya kamuoyunun gündemine taşıyacağız. ABD'nin bulduğu çözümün gerçek bir çözüm olmadığını ve ABD'ye destek vermemeleri çağrısında bulunacağız.''

Rajoub, Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin ve Kudüs konusunda gerek uluslararası kamuoyu oluşturmada gerek direkt desteğinin kendileri için çok değerli olduğunu vurguladı.

Bu desteğin kendilerine büyük bir güç ve enerji verdiğini ifade eden Rajoub, ''Filistin gençliği ve Kudüs davası için büyük destek önem taşıyor. Ayrıca İstanbul’da düzenlenen olağanüstü Kudüs Zirvesinden sonra hayata geçirilecek ilk icraat projesi olan bu program için başta Türkiye olmak üzere birçok İİT ülkesinden büyük destek gördük. Bu programla umuyoruz ki, İsrail'in baskısı, şiddeti, ırkçılığı ve işgalciliği karşında İslam dünyası, tek millet tek ses olur ve Filistin davasını destekler.'' diye konuştu.

Rajoub, yıl boyu sürecek "Kudüs 2018 İslam Dünyası Gençlik Başkenti" programının Müslüman ve Arap ülkelerinin Kudüs davası için mütemadiyen beyan ettikleri destek sözlerini icraatla desteklediklerini de gösterecek adeta bir test olacağını vurgulayarak, kalan süre içinde Arap ülkeleri ile bu konuda sıkı ikili temasların sürdürüleceğini bildirdi.

Rajoub, "Beklemek ve görmek lazım. Ama üzülerek söylemek istiyorum ki belli başlı bazı Müslüman ve Arap ülkelerinden programa katılım seviyesinde dahi beklenilen desteği göremedik.'' değerlendirmesini yaptı.

Bu program kapsamında dünyanın dört bir tarafından gelecek gençlerle birlikte 20'ye yakın uluslararası programın gerçekleşeceği bilgisini paylaşan Rajoub, şöyle devam etti:

''İKGF-Dİ ve Filistin Gençlik Spor Bakanlığı koordinasyonunda düzenlenmeye başlayan Kudüs İslam Dünyası Gençlik Başkenti programı kapsamında, 2018 yılı içerisinde Müslüman ülkelerden ve dünyanın dört bir tarafından gelecek gençlerin katılımıyla Kudüs'te, 20'ye yakın uluslararası gençlik programı düzenlenecektir. Akademik, kültürel, gönüllü yardımlaşma gibi alanlarda düzenlenecek etkinliklerin Kudüs Müslümanlarının ziyaret edilmesi ve böylece ilk kıblemiz olan bu toprakların yalnız bırakılmaması hedefine de hizmet etmesi planlanmaktadır.''

- "Dünyanın dört bir yanından gençler katılacak"

İKGF-Dİ Başkanı Büyükelçi Elşad İskandarov ise Bakan Rajoub ile programın detayları hakkında kapsamlı bir görüşme yaptıklarını belirterek, program çerçevesinde Filistin gençliğine yönelik kapsamlı projeler üreteceklerini söyledi.

Büyükelçi İskandarov, şunları kaydetti:

"Kudüs İslam Dünyası Gençlik Başkenti programı kapsamında, 2018 yılı içerisinde İKGF-Dİ ve Filistin Gençlik Spor Bakanlığı koordinasyonunda Müslüman ülkelerden ve dünyanın dört bir tarafından gelecek gençlerin katılımıyla Kudüs'te akademik, kültürel, gönüllü yardımlaşma gibi alanlarda 20'ye yakın uluslararası gençlik programı düzenlenmesi planlanmaktadır.

Programın ana amacı Müslümanların ilk kıblesi olan Kudüs'ün İslami karakterinin korunması ve ayrıca BM'nin iki devletli çözüm kararları doğrultusunda Filistin sorununun adil bir çözüme ulaşması için uluslararası farkındalığın arttırılmasına katkı vermektir. Ayrıca program çerçevesinde gerçekleşecek somut projelerin, Filistin gençliğinin sosyal ve kültürel gelişmesine de katkı sağlaması amaçlanmaktadır."

- Forum 6 Şubat'ta gerçekleşecek

İKGF-Dİ koordinasyonunda gerçekleştirilen İİT Gençlik Başkenti Programının ilk başkenti 2016 yılında İstanbul seçildi. 2017 Gençlik Başkenti olarak seçilen Malezya'nın Putrajaya, Fas'ın Fes ve İran'ın Şiraz kentlerinden sonra 2018 yılı Gençlik Başkenti Kudüs olarak belirlendi.

İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) bağlı İstanbul merkezli İKGF-Dİ ve Filistin Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen "Kudüs 2018 İslam Dünyası Gençlik Başkenti" programı açılış töreni 6 Şubat'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ev sahipliğinde, İİT üye ülke Gençlik ve Spor Bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :