Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas:

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas:

"İsrail'in Arafat'ı öldürdüğüne dair elimde delil yok, bu yüzden onu suçlamıyorum"

KUDÜS (AA) - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, elinde delil olmadığı için eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat'ın ölümüyle ilgili İsrail'i suçlamadığını söyledi.

İsrail Kanal 10 televizyonuna röportaj veren Abbas, "Delil olmaksızın eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat'ın ölümüyle ilgili kimseyi suçlamam. İsrail'in Arafat'ı öldürdüğüne dair elimde delil yok, bu yüzden onu suçlamıyorum" dedi.

Kudüs'teki yerleşim birimi inşa faaliyetleri ile Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine işaret eden Abbas, Kudüs'teki gerginliğin Mescid-i Aksa'daki mevcut durumdan kaynaklandığını ifade etti.

Abbas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "şiddete teşvik ettiği" yönündeki suçlamalarına ilişkin ise şunları söyledi:

"Ben insanları mukaddesatı korumaya davet ettim, şiddete teşvik etmedim. Üçüncü intifada çağrısı da yapmadım. Böyle bir şey isteseydim 51 gün süren Gazze saldırıları sırasında bunu yapardım. Altını çizerek söylüyorum, üçüncü intifada yapmayacağız. Açıkçası böyle bir seçenekten yana değilim. Buna karşılık İsrail'in de yerleşim birimi inşa faaliyetlerini durdurması gerek." 

 

-"Hamas Gazze'de darbe yaptı" 

Müzakerelerin başarısız olmasının nedeni olarak Netanyahu'nun, yerleşim birimi inşa faaliyetlerini durdurma ve Oslo öncesi tutukluların bulunduğu dördüncü grubun serbest bırakılması şartlarını kabul etmemesini gösteren Abbas, halkını korumak için BM Güvenlik Konseyi'ne yöneleceklerini söyledi.

Hamas'la ilişkilerine de değinen Abbas, 2007 yılına işaret ederek Hamas'ın Gazze'de darbe yaptığını belirtti.

"Arap Birliği'ne yöneldik. Bize uzlaşı yapın dediler ve anlaşma oldu, onayladık. Ulusal uzlaşı hükümetini kurduktan sonra 3 Yahudi yerleşimcinin kaçırılması ve öldürülmesiyle durum karıştı. Hamas itham edildi. Kimse bizim arkamızdan bir şey yapamaz" ifadelerini kullanan Abbas, halihazırda bir hükümet bulunduğunu, o hükümetin de kendi hükümeti olduğunu, Hamas'ın hükümetle bir alakasının bulunmadığını kaydetti.

Abbas ayrıca, İsrail'e füze atılmasına ve silahlanmaya karşı olduğunu, sadece barışçıl direnişe inandığını ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı