Filistin Devlet Başkanı Abbas:

Filistin Devlet Başkanı Abbas:

"Bir bebeğin yakılarak öldürülmesi çok çirkin bir olay.

 Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin halkına yönelik saldırıların sebebinin işgal ve İsrail'in yerleşim birimlerinin inşaatına devam etmesi olduğunu söyledi.

 Ramallah'taki Başkanlık binasında Meretz Partisi lideri Zahava Galon başkanlığındaki heyeti kabul eden Abbas, "Bir bebeğin yakılarak öldürülmesi çok çirkin bir olay. Bu bir insanlık karşıtı suçtur, savaş suçudur" dedi.

İsrail'de Yahudi yerleşimcilerin bir Filistinlinin evini kundaklamasına yönelik tepkilere dikkati çeken Abbas, "Muhammed Ebu Hudayr'ın yakılarak öldürülmesini henüz unutmuş değilken gelecekte birbirimizle nasıl ilişki kurabiliriz. Ben sizlerin ve genel olarak İsrail halkının bu olaya karşı tavrını biliyorum. Başbakan ve cumhurbaşkanınızdan da bu saldırının insanlık karşıtı suç olduğu yönünde sözler duydum ancak bu böyle nereye kadar devam edecek?" ifadesini kullandı.

Abbas bu saldırının da diğerleri gibi "saldırganın akli dengesinin yerinde olmadığı ya da psikolojik sorunları olduğu şeklindeki sözlerle" geçiştirilmesinin iyi sonuçlar doğurmayacağına dikkati çekti.

- "Sabredecek gücümüz kalmadı"

Saldırıların devam etmesi durumunda barıştan söz etmenin mümkün olmayacağını belirten, Abbas sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu saldırıların temel sebebi işgal ve yerleşim birimi inşaatlarının sürmesidir. Başbakan Binyamin Netanyahu inşaatlara devam ederek ve müzakere sürecini görmezden gelerek barış ve istikrarı sağlayacağını mı düşünüyor. Bizim sabredecek gücümüz kalmadı. Barıştan yana olan politikamızı sürdüreceğiz ancak bu durum böyle sürerse farklı tavır alacağız."

Yahudi yerleşimcilerin önceki gün Nablus kentinin güneydoğusundaki Duma beldesinde Filistinlilere ait bir evi ateşe vermesi sonucu çıkan yangında Ali Devabişe isimli bir bebek hayatını kaybetmiş, anne ve babası yaralanmıştı. Saldırı, Filistin ve uluslararası toplumda büyük infiale yol açmıştı. 

Batı Şeria'da, İsrail askerlerinin Yahudi yerleşimcilerin söz konusu saldırısını protesto eden göstericilere müdahalesinde Filistinli Leys el-Halidi, Gazze'de ise Muhammed Hamid el-Mısri hayatını kaybetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı