"Filistin davası, Erdoğan'ın elinde çözüme ve barışa kavuşacak"

"Filistin davası, Erdoğan'ın elinde çözüme ve barışa kavuşacak"

Hrıstiyanlar için kutsal sayılan Kıyamet Kilisesi'nin anahtarını asırlardır ellerinde tutan iki Müslüman aileden Cudeh mensubu El-Hüseyin, uluslararası topluma Filistin davası hakkında sesini çıkarması çağrısında bulundu- Kırk yıldır kilisenin anahtarını

ANKARA (AA) - SULTAN ÇOĞALAN - Kudüs'te Hristiyanların kutsal saydığı Kıyamet Kilisesi'nin anahtarını asırlardır ellerinde bulunduran iki Müslüman aileden Cudeh mensubu Edip Cevat Cudeh El-Hüseyini, uluslararası topluma Filistin davası hakkında sesini çıkarması çağrısında bulundu.

Üç semavi dinin de kutsal kabul ettiği Kudüs'teki Golgota Tepesi'nde yer alan ve "Kemame Kilisesi" olarak da bilinen kilisenin anahtarı 850 yıldır iki ailede bulunuyor. Her sabah kiliseyi açan, akşamları da kapatan ailelerden Cudeh üyesi Hüseyini, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması kararını AA muhabirine değerlendirdi.

ABD yönetiminin Kudüs kararının Filistin halkını "yıldırım gibi çarptığını" belirten Hüseyini, sadece Filistin halkının değil, tüm dünyanın karardan etkilendiğini dile getirdi.

Hüseyini, "Kudüs ve özellikle Batı Şeria'daki son durum hakkında üçüncü intifadanın başladığını söyleyebilirim. (Trump) Kendi mülkü olmayan bir şeyi hak etmeyen birine nasıl verebilir, nasıl tasarrufta bulunabilir? Filistin halkı olarak, tüm dünyadan davamız hakkında bir şeyler yapmasını, sesini çıkarmasını istiyoruz." diye konuştu.

Birlikten kuvvet doğacağını söyleyen Hüseyini, Yavuz Sultan Selim'den 5. Mehmet'e (Reşad) kadarki Osmanlı yönetimi altında barış kardeşlik içinde rahatça yaşadıklarını kaydetti.

"Osmanlı dönemi bizim için refah ve huzur dönemiydi." diyen Hüseyin, Osmanlı Devleti dağıldıktan sonra bugünkü durumun ortaya çıktığını anlattı. Hüseyin, gökyüzünden bir mucize indirerek barışı sağlaması için Allah'a dua ettiklerini ifade etti.

- "Türkiye hükümetine ve yönetimine umudumuz sonsuzdur"

Kudüs kararı açıklandıktan sonra Türkiye'nin dünya kamuoyunu hareket geçiren tutumuna değinen Hüseyini, Türkiye ve halkına sonsuz teşekkürlerini iletti.

Hüseyini, şunları kaydetti:

"Biz öyle duygular içerisindeyiz ki Türk halkının Filistin halkıyla aynı kanı taşıdığı ve aynı kanda büyüdüğünü söyleyebilirim. Türkiye hükümetine ve yönetimine umudumuz sonsuzdur, çok büyük ümitler içinde bir şeyler bekliyoruz. Filistin'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'Cumhurbaşkanı' değil 'Sultan' diye hitap ediyoruz. Umudumuz odur ki Filistin davası onun ellerinde çözüme ve barışa kavuşacaktır."

Bölgedeki Hristiyanların kararla ilgili tepkisi hakkında ise Hüseyini, "Onlar bizim Kudüs'teki kardeşlerimiz, aynı ortamda yaşıyoruz. Aynı duyguları taşıyorlar, biz ne diyorsak onlar da aynısını diyor." diye konuştu.

- Asırlardır Müslüman aileler koruyor

Müslüman bir aile olarak asırlar önce anahtarları teslim aldıklarını anlatan Hüseyini, Kudüs şeyhi olan babasından 8 yaşında aldığı anahtarla her sabah açtığı kiliseyi akşamları da kapattığını söyledi.

Anahtarın babadan oğula geçerek teslim edildiğini ifade eden Hüseyini, bu emaneti taşımaya devam edeceğini, daha sonra da oğullarına aktaracağını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :