Filistin belediye seçimlerine doğru

Filistin belediye seçimlerine doğru

Filistin Bakanlar Kurulu, belediye seçimlerine hazırlık için Yerel Yönetimler Bakanı Hüseyin el-Arac'ı görevlendirdi

RAMALLAH (AA) - Filistin Bakanlar Kurulu'nun, belediye seçimleri hazırlıklarını yürütmek üzere, Yerel Yönetimler Bakanı Hüseyin el-Arac'ı görevlendirdiği bildirildi.

Bakanlar Kurulu'nun haftalık toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, Yerel Yönetimler Bakanı Hüseyin el-Arac'ın ekim ayında görevi sona erecek yerel yönetim seçimlerine ilişkin tavsiyesinin incelendiği ifade edildi.

Açıklamada, Filistin Merkezi Seçim Komisyonu koordinasyonuyla seçimlerin vaktinde yapılması için hazırlıklar konusunda Arac'ın görevlendirildiği belirtildi.

- Hamas kararı kabul etmedi

Hamas, "Yasa dışı bir uygulama" olarak nitelendirdiği Filistin Bakanlar Kurulu'nun kararını kabul etmediklerini açıkladı.

Hamas hareketi yetkililerinden Yahya Musa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu gibi kararların ayrılık yaklaşımını pekiştireceğini, uzlaşının tamamlanması yönündeki çabaların önünde engel teşkil edeceğini kaydetti.

Bu uygulamanın Filistin'deki bölünmeyi artıracağını ifade eden Musa, "Kararların uzlaşı ve ulusal birlik içerisinde alınması gerekir, tek taraflı değil." diye konuştu.

Filistin'de 2006 yılında seçimleri Hamas'ın kazanmasının ardından, Fetih ile aralarında anlaşmazlıklar çıkmış, çatışmalardan sonra Hamas 2007'de Gazze'nin kontrolünü ele geçirmişti. Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011'de Mısır, Şubat 2012'de ise Katar başkanlığında uzlaşma görüşmeleri yapılmasına rağmen, üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamamıştı.

Hamas ve Fetih hareketi, 23 Nisan 2014'te birlik hükümeti kurulması, genel ve başkanlık seçimlerinin yapılması konusunda bir uzlaşı anlaşması metni imzalamıştı. Uzlaşı hükümeti 2 Haziran 2014'te kurulmuş ancak iki tarafın siyasi ayrılıkları sebebiyle hükümet, İsrail ablukası altındaki Gazze'de görevlerini yerine getirememişti.

Fetih Hareketi ve Hamas yetkilileri arasında uzlaşı anlaşmasının uygulanması ve bölünmenin sona ermesi için 8 Şubat Pazartesi Katar'ın başkenti Doha'da bir araya gelmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :