Filipinler'deki operasyon

Filipinler'deki operasyon

Ordunun Bangsamoro İslami Özgürlük Savaşçıları'na karşı yürüttüğü operasyon nedeniyle yaklaşık 55 bin kişi yerlerinden oldu

ZAMBOANGA (AA) - Filipinler'de ocak ayında çok sayıda polisin ölümüyle sonuçlanan çatışmaların sorumlusu olarak gösterilen Bangsamoro İslami Özgürlük Savaşçıları'na (BİÖS) karşı ordunun yürüttüğü operasyon nedeniyle ülkenin güneyinde yaklaşık 55 bin kişinin yerlerinden olduğu bildirildi. 

Yerel bir yardım örgütü olan "Humanitarian Emergency Action and Response Team", ordunun Maguindanao bölgesinde bir haftadır süren operasyonu nedeniyle 54 bin 370 sivilin evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. 

Örgüt, bu sayının bölgedeki dokuz şehirden alınan veriler doğrultusunda belirlendiğini kaydetti.

Filipinler'in güneyindeki Mindanao adasında 25 Ocak'ta Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) idaresindeki Maguindanao'ya iki terör zanlısının yakalanması için düzenlenen operasyonun ardından çıkan çatışmada Özel Hareket Güçleri mensubu 44 komando hayatını kaybetmişti. 

Maguindanao'deki çatışmaya, geçen yıl mart ayında hükümetle barış anlaşması imzalayan MİKC üyelerinin de dahil olduğu belirtilmişti. MİKC'nin üst düzey yetkilisi Muhager İkbal, hem MİKC hem de BİÖS güçlerinin dahil olduğu çatışmanın polisle MİKC arasındaki koordinasyon eksikliğinden çıktığını savunmuştu. 

Özel Harekat Güçleri'nin barış anlaşmasında şart koşulmasına rağmen operasyonu MİKC'ye bilgi vermeden düzenlediği kaydedilmişti. Operasyonun Cemaat-i İslami'nin üst düzey isimlerinden biri olarak gösterilen, Ebu Seyyaf örgütü ile bağlantılı Zülkifli bin Hir ve Cemaat-i İslami üyesi olduğu belirlenen bomba yapım uzmanı Basit Osman'ın yakalanması için düzenlediği açıklanmıştı. 
Olaydan sonra Filipinler'in güneyinde barışa yönelik adımlar ve "Bangsamoro Temel Yasası" konusundaki görüşmeler askıya alınmıştı.

Kuruculuğunu Umbra Kato'nun yaptığı BİÖS, 2008 yılında Mindanao'da saldırılar düzenlemeye başladı. BİÖS, Filipinler hükümeti ile barış anlaşması imzalayan MİKC'den ayrı hareket ediyor ve barış sürecini baltalamayı amaçlıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı