Filipinler'deki barış süreci

Filipinler'deki barış süreci

Hükümet yetkilileriyle Moro İslami Kurtuluş Cephesi, Kuala Lumpur’da bir araya geldi- Bangsamoro Temel Yasasının Senato'dan geçememesi üzerine görüşmeleri yürütmesi için Bangsamoro Geçiş Komisyonu kuruldu

KUALA LUMPUR (AA) – Filipinler'de hükümet ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında yeni bir görüşme süreci başladı.

The Inquirer’ın haberine göre, Bangsamoro Temel Yasasının (BTY) Filipinler Senatosu'ndan geçememesi üzerine hükümet yetkilileri ve MİKC arasında Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da, bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğine dair görüşme yapıldı.

Görüşme sonunda hükümetin başmüzakerecisi Miriam Coronel-Ferrer ile MİKC'in başmüzakerecisi Mohagher İkbal, barışı destekleyen açıklamalarda bulundu.

BTY'nin Senato'nun tatile girmesi nedeniyle onaylanamaması üzerine yeni bir komisyonun kurulduğu duyuran başmüzakereciler, görüşmelerin, artık yeni oluşturulan Bangsamoro Geçiş Komisyonu tarafından yürütüleceğini bildirdi.

Bunun yanında İkbal, MİKC’in Bangsamoro Kapsamlı Anlaşması’na bağlılığını sürdürdüğünü, hükümetin de bu anlaşmanın ruhuna sadık kalması gerektiğini belirterek, “Temel yasada herhangi bir değişiklik yapılmamalı. Seçimler sonrasında başkanlık koltuğuna kim oturursa otursun BTY geçmeli. Hükümet ve MİKC barış konusunda işbirliğine devam etmeli” dedi.

Filipinler'in güneyindeki direniş hareketi MİKC, yaklaşık 40 yıl süren çatışmaların ardından hükümetle 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı. Anlaşmanın imzalanmasıyla Mindanao’ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen Bangsamoro Temel Yasasının nihai taslağı geçen yıl eylül ayında Filipinler Kongresi’ne sunulmuştu.

Yeni dönem çalışmalarına 18 Ocak'ta başlayan Senato, 9 Mayıs'ta yapılacak genel seçimler ve devlet başkanlığı seçimleri nedeniyle şubat başında yeniden tatile girdi. Yasanın Senato'da kabulü de seçim sonrasına kalmış oldu. Seçimler sonrası oluşacak siyasi tabloda yasanın geleceğinin ne olacağı şimdilik belirsiz. Bangsamoro Temel Yasası onaylansaydı, Mindanao ve çevresinin seçim sonrası Müslümanların yönetimine geçmesi bekleniyordu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :