Filipinler'de uyuşturucuyla mücadele

Filipinler'de uyuşturucuyla mücadele

Filipinler Emniyet Genel Müdürü dela Rosa, temmuzdan bu yana, uyuşturucu kaçakçısı olduğu şüphesiyle bin 900'den fazla kişinin öldürüldüğünü kaydetti

ANKARA (AA) - Filipinler'de uyuşturucu taciri olduğu şüphesiyle öldürülenlerin sayısının bin 900'ü geçtiği bildirildi.

Yerel basında yer alan haberlere göre, "uyuşturucu taciri olduğu şüphesiyle bin 700 kişinin öldürüldüğü" iddiasıyla ilgili Senato'nun başlattığı soruşturma kapsamında, Filipinler Emniyet Genel Müdürü Ronald dela Rosa, Senato'da düzenlenen oturuma katıldı.

Burada senatörlerin sorularını yanıtlayan dela Rosa, ülkede uyuşturucuyla mücadele kampanyası başladığından bu yana 700 bin uyuşturucu kullanıcısı ve satıcısının teslim olduğunu, bu sürede cinayet vakalarında artış olsa da diğer suç oranlarında düşüş yaşandığını kaydetti.

Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin 1 Temmuz'da göreve başlamasından bu yana uyuşturucu kaçakçısı olduğu şüphesiyle öldürülenlerin sayısının bin 916 olduğunu açıklayan dela Rosa, bu kişilerden 756'sının emniyet güçleri tarafından öldürüldüğünü, diğer ölümlerin ise soruşturulduğunu bildirdi.

Dela Rosa, bunun yanında, 300 polis memurunun uyuşturucu satıcısı oldukları şüphesiyle gözaltında olduğunu ve suçlu bulunmaları halinde görevlerinden alınacaklarını bildirdi.

Uyuşturucu kullananları ve satanları öldürmeleri yönünde bir emir bulunmadığını iddia eden dela Rosa, "Biz kasap değiliz." dedi.

Filipinler'de senatörler dün, "uyuşturucu taciri olduğu şüphesiyle bin 700 kişinin öldürüldüğü" iddiası hakkında soruşturma başlatmıştı. Soruşturmayı yürüten komitenin başkanı Senatör Leila de Lima, uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde çok sayıda kişinin öldürülmesinden endişe duyduğunu belirterek, "kolluk kuvvetleri ve yasa dışı kanun infazcılarının, dokunulmazlıkları sayesinde cinayet işliyor olabileceğini" ifade etmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları uzmanları geçen haftalarda Duterte'ye, uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı ileri sürülen kişilere ilişkin yargısız infazları durdurma çağrısında bulunmuştu. Uzmanlar, Duterte'nin uyuşturucu kaçakçılarının öldürülmesine yönelik halka çağrısını, "Devlet Başkanı'ndan kaçakçılık yaptığı öne sürülen kişilerin öldürülmesi için lisans verildi." şeklinde değerlendirmişti. BM tarafından uyuşturucuyla mücadeleye ilişkin ülkesine ve kendisine yapılan eleştirilerin ardından Duterte, pazar günü BM'yi üyelikten ayrılmakla tehdit etmişti.

Duterte, devlet başkanı seçildiği 9 Mayıs'tan sonra Davao kentindeki başkanlık kutlamalarına katılan kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, silahı olan halktan, "adalete karşı koyan uyuşturucu kaçakçılarını öldürmelerini" istemişti. Ülkede işlenen suçlara karşı verdiği kanlı savaşta kendisine yardımcı olan Filipinlilerin ödüllendirileceğini söyleyen Duterte, her uyuşturucu baronu için 5 milyon peso (yaklaşık 320 bin lira) ödül vadetmişti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :