Filipinler'de uyuşturucuyla mücadele

Filipinler'de uyuşturucuyla mücadele

ABD, Filipinler'deki "yargısız infazlardan" endişe duyduğunu bildirdi

MANİLA (AA) - ABD yönetimi, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin uyuşturucu taciri ve kullanıcısı olduğundan şüphelenilen kişilerin "yargısız infaz" edilmesiyle ilgili verdiği emirden duyulan endişeyi dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, Duterte'nin konuyla ilgili son açıklamaları eleştirerek, Filipinler hükümetine, kolluk kuvvetlerinin, uyuşturucuyla mücadele sırasında insan hakları yükümlülüklerini yerine getirdiğinden emin olması çağrısında bulundu.

Trudeau, Duterte'nin uyuşturucu taciri ve kullanıcısı olduğu düşünülen kişilerin "yargısız infaz" edilmesiyle ilgili verdiği emirden endişe duyduklarını bildirdi.

Duterte'nin, pazar günü uyuşturucu ticareti yaptığından şüphelenilen 157 kişinin ismini kamuoyuyla paylaşmasının ardından takımadalar genelinde 31 polis ve 27 belediye başkanı Manila'da emniyet müdürlüğüne teslim olmuştu.

Ulusal Polis Şefi Ronald dela Rosa, yetkililerin, Duterte'nin açıkladığı listede ismi yer alıp 24 saat içinde teslim olmayanlara vereceği cezadan korkarak adlarını temizlemek için teslim olduğunu söylemişti.

Emniyet yetkilileri, Duterte'nin 1 Temmuz'da göreve başlamasından bu yana 400'den fazla uyuşturucu kaçakçısının öldürüldüğünü, 600 binden fazla kişinin de teslim olduğunu açıklamıştı.

Duterte, uyuşturucu ticareti yaptığından şüphelenilen söz konusu kişilerden 57'sinin siyasetçi, 7'sinin yargıç, 93'ünün asker ve polis olduğunu bildirmişti. Şüphelilerin uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgisi olmama ihtimalinin de bulunduğunu, listede yer alanların anayasal hakları gereğince aksi kanıtlanmadıkça masum olduğunu belirten Duterte, bu kişilerin suçsuz olduğunun anlaşılması durumunda tüm sorumluluğu üstleneceğini ifade etmişti.

Duterte, devlet başkanı seçildiği 9 Mayıs'tan sonra Davao kentindeki başkanlık kutlamalarına katılan kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, silahı olan halktan, "adalete karşı koyan uyuşturucu kaçakçılarını öldürmelerini" istemişti. Ülkede işlenen suçlara karşı verdiği kanlı savaşta kendisine yardımcı olan Filipinlilerin ödüllendirileceğini söyleyen Duterte, her uyuşturucu baronu için 5 milyon peso (yaklaşık 320 bin lira) ödül vadetmişti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :