Filipinler'de isyancı gruplara operasyon

Filipinler'de isyancı gruplara operasyon

Ülkenin güneyinde ordunun 8 Mart'ta BİÖS'e karşı başlattığı operasyonda çıkan çatışmalarda 44 militan öldürüldü

ANKARA (AA) - Filipinler'in güneyindeki Mindanao Adası'nda ordu ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) ile isyancı gruplar arasında 8-11 Mart arasında çıkan çatışmalarda 44 militanın öldürüldüğü bildirildi.

Vietnam Haber Ajansı'na (VNA) haberine göre, ordu sözcülerinden Albay Gerry Besana, MİKC ile ordunun 8 Mart'ta Magunindanao kentinde isyancı Bangsamoro İslami Özgürlük Savaşçıları (BİÖS) grubuna operasyon başlattığını açıkladı.

Operasyonda çıkan çatışmalarda 8-11 Mart arasında, 44 BİOS militanının öldürüldüğünü, 26'sının da yaralandığını belirten Besana, bir Filipinler askerinin de çatışmalarda yaralandığını aktardı.

Filipinler'de yaklaşık 40 yıl süren, 120 bin kişinin ölümüne neden olan ayrılıkçı hareketin ardından MİKC ile Filipinler hükümeti 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşmasını imzalamıştı. MİKC, barış anlaşması kapsamında güneyde Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı Mindanao eyaleti ve çevresindeki adalara özerlik tanıması öngörülen Bangsamoro Temel Yasası önerisini Devlet Başkanı Roderigo Duterte'ye temmuz ayında iletmişti.

Barış anlaşmasına karşı çıkan BİÖS, ülkede faaliyet gösteren Ebu Seyyaf ve Maute gibi terör örgütlerinin ardından DEAŞ'a bağlılığını açıklamıştı. Filipinler ordusu ile MİKC, geçen ağustos ayından itibaren BİÖS'e yönelik operasyonlarını artırmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :