Filipinler'de emekli polisten Duterte itirafları

Filipinler'de emekli polisten Duterte itirafları

Eski polis memuru, Devlet Başkanı Duterte'nin belediye başkanıyken kurduğu ve kendisinin de üyesi olduğu "infaz çetesi" ile adli şüphelileri ve muhalifleri öldürttüğünü ileri sürdü

MANILA (AA) - Filipinler'de, Arthur Lacanas adındaki eski polis memuru, Devlet Başkanı Roderigo Duterte'nin belediye başkanlığı döneminde kurduğu infaz çetesi ile adli şüphelileri ve muhalifleri öldürttüğünü iddia etti.

Emekli polis memuru Lacanas, avukatları ile düzenlediği basın toplantısında, Duterte'nin talimatı ya da izniyle işlenen veya bizzat parayla yaptırdığı yargısız infazlar ile ilgili itiraflarda bulundu.

Lacanas, kendisinin de üyesi olduğu infaz çetesinin, bir adam kaçırma şüphelisini Duterte'nin onayı ile ailesiyle birlikte öldürdüklerini, yine bir adam kaçırma çetesinin lideri olduğundan şüphelenilen bir kişiyi de yakaladıktan sonra Duterte'nin talimatıyla yargılanmadan infaz ettiklerini ileri sürdü.

Duterte'nin muhaliflerini de hedef aldığını öne süren Lacanas, 2003 yılında Duterte'yi eleştiren radyo programcısı Jun Pala'nın kiralık katillerce infaz edildiğini ve bu kişilere Duterte'nin ödeme yaptığını iddia etti.

Emekli polis mumuru, "Kendi kardeşlerimi de uyuşturucu kullandıkları için öldürdüm. Artık ölsem de vicdanım rahat çünkü günahlarımı kamu önünde itiraf etmek için Tanrı'ya verdiğim sözü tuttum." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Lacanas, Duterte'nin, Davao'da 1993 yılında Davao'da Müslümanların suçlandığı Katolik katedralinin bombalanması olayının ardından misilleme olarak camilere düzenlenen saldırıları da organize ettiğini ileri sürdü.

Lacanas, geçen yıl ekimde yargısız infazlarla ilgili başlatılan Senato soruşturmasında ifade vermiş ancak infazlarla ilgisi olduğunu reddetmişti. Lacanas, bir başka tanığın, infaz çetesinin eski üyelerinden, sivil itirafçı Edgar Matobato'nın ifadeleriyle soruşturmaya konu olmuştu.

Devlet Başkanı Duterte, geçen haziranda iktidara geldikten sonra ülke genelinde uyuşturucu ile mücadele için başlattığı ve polisin sert tutumu sebebiyle 7 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği operasyonlar sebebiyle Birleşmiş Milletlerin (BM) yanı sıra ABD ve diğer batılı hükümetlerin eleştiri oklarının hedefi haline gelmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :