Fildişi Sahili'nin Keşfedilmesi Günleri

Fildişi Sahili'nin Keşfedilmesi Günleri

Fildişi Sahili Ticaret, El Sanatları ve KOBİ'ler Teşvik Bakanlığı İhracat Promosyonu ve Kolaylaştırma Genel Müdürü Gomun:- "Ülkemiz, 2016'da Türkiye'ye 134,2 milyon avro tutarında ihracat gerçekleştirmiş olup, Türkiye'den 116,9 milyon avroluk ürün ithal e

ANKARA (AA) - Fildişi Sahili Ticaret, El Sanatları ve KOBİ'ler Teşvik Bakanlığı İhracat Promosyonu ve Kolaylaştırma Genel Müdürü Kouya Bertin Gomun, ülkesinin Türkiye'ye geçen yıl 134,2 milyon avroluk ihracat gerçekleştirdiğini, buna karşılık 116,9 milyon avroluk ürün ithal ettiğini bildirdi.

Gomun, Koru Otel'de düzenlenen "Türkiye'de Fildişi Sahili'nin Keşfedilmesi Günleri" etkinliğinde, iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdi.

Fildişi Sahili'nin 2016'da Türkiye'ye 134,2 milyon avro tutarında ihracat yaptığını belirten Gomun, Türkiye'den de yaklaşık 116,9 milyon avro tutarında ürün ithal ettiğini söyledi.

Gomun, Türkiye'ye en fazla kakao ve türevlerini ihraç ettiklerini, ithalat kalemlerinde ise bitkisel ve hayvansal yağ, dökme demir, demir çelik, kireç ve çimento gibi çeşitli ürünlerin öne çıktığını anlattı.

Gomun, 2010-2016 yıllarında iki ülke arasındaki ticaret hacminin katlandığını vurgulayarak, 2010 yılında 112,5 milyon avroluk hacmin, yüzde 123,22 artarak geçen yıl 251 milyar avroya ulaştığını bildirdi.

Fildişi Sahili'nin geçen yıl dünya çapında toplam 9,7 milyar avroluk ihracat gerçekleştirdiğine dikkati çeken Gomun, ithalatın 7,7 milyar avro olarak kayıtlara geçtiğini belirtti.

Gomun, Fildişi Sahili'nin dünyadaki üç büyük tedarikçilerinin Çin, Fransa ve Nijerya, önde gelen müşterilerinin ise Hollanda, ABD ve Fransa olduğunu dile getirdi.

Hollanda'ya kakao ve altın, ABD'ye kakao, Fransa'ya tarım ürünleri ve zirai gıda sattıklarını ifade eden Gomun, ülkesinin başlıca ihracat ürünlerinin kakao ve türevleri, kaju, altın ve kahve olduğunu söyledi.

Gomun, Fildişi Sahili'nin en çok ithal ettiği ürünlerin de ham petrol, elektronik eşya, makine ve tahıl olduğunu kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :