Fildişi Sahili'nin Keşfedilmesi Günleri

Fildişi Sahili'nin Keşfedilmesi Günleri

Fildişi Sahili Ankara Büyükelçisi Atta:- "Fildişi Sahili'ndeki ekonomik sektör temsilcilerinin bugün Türk ürünlerine, uzmanlığına ve çeşitli sektörel faaliyetlerine ilgileri giderek artıyor"- DEİK Türkiye-Fildişi Sahili İş Konseyi Başkanı İnci:- "Ekonomi

ANKARA (AA) - Fildişi Sahili'nin Ankara Büyükelçisi Yacouba Atta, Türkiye ile ticaret hacmini 2020'ye kadar 1 milyar dolara çıkartmayı hedeflediklerini belirterek, "Fildişi Sahili'ndeki ekonomik sektör temsilcilerinin bugün Türk ürünlerine, uzmanlığına ve çeşitli sektörel faaliyetlerine ilgileri giderek artıyor." dedi.

Fildişi Sahili'nin ekonomik, ticari ve turizm potansiyelinin tanıtılması amacıyla düzenlenen "Türkiye'de Fildişi Sahili'nin Keşfedilmesi Günleri" etkinliği, "Fildişi Sahili'ni tanımak: İş fırsatları ve turizm" temasıyla Ankara'da başladı.

Atta, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara'nın 5 yıl önce Türkiye'de büyükelçilik açma kararı alarak en güçlü diplomatik adımı attığını söyledi.

İki ülke liderlerinin karşılıklı ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesinin her iki tarafa da yarar sağladığının bilincinde olduğuna işaret eden Atta, "Cumhurbaşkanı Alassane Quattara'nın Mart 2015'te Türkiye'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2020'ye kadar 1 milyar dolara çıkartılması yönünde önemli bir karar alındı." diye konuştu.

Atta, Türk yatırımcılarının da Fildişi Sahili'nin zengin potansiyelini keşfettiklerini vurgulayarak, İnci Grup, Limak, Cemtech gibi birçok Türk şirketinin ülkede çok iyi işler yaptıklarını anlattı.

İki ülkenin de gerçekleştirdiği faaliyetlerle ticaret hedefine ilişkin alınan kararı somutlaştırdıklarını dile getiren Atta, "Bugün Fildişi Sahili'ndeki ekonomik sektör temsilcilerinin Türk ürünlerine, uzmanlığına ve çeşitli sektörel faaliyetlerine olan ilgileri giderek artıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Fildişi Sahili'nin bağımsızlığının 57'nci yıl dönümü dolayısıyla düzenledikleri tanıtım günlerinin iki ülke ticari ve ekonomik ilişkilerinin güçlenmesine katkı sunmasını arzuladıklarını belirten Atta, etkinlik süresince ülkedeki ticari, ekonomik, turistik ve tarımsal potansiyelin çeşitli sunumlarda ele alınacağını bildirdi.

- Batı Afrika devletleriyle iş forumu düzenlenecek

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Fildişi Sahili İş Konseyi Başkanı Halit İnci de iki ülke cumhurbaşkanlarının 2015 ve 2016'da gerçekleştirdikleri ziyaretlerin ikili ilişkilerde yeni bir dönem başlattığını vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Fildişi Sahili ziyaretinde imzalanan anlaşmalardan henüz yürürlüğe girmeyenlerin uygulamaya konulmasını istediklerini dile getirdi.

Fildişi Sahili Şirketler Genel Konfederasyonunun ev sahipliğinde 15 firmadan oluşan Türk iş heyeti ve Fildişi Sahili’nden yaklaşık 70 iş adamının katılımıyla ekimde Abidjan'da bir iş forumu gerçekleştirildiğini anımsatan İnci, şunları kaydetti:

"Ekonomi Bakanlığımız ve DEİK ev sahipliğinde, Batı Afrika Devletleri Ekonomi Topluluğu (ECOWAS) iş birliğinde 22-23 Şubat 2018'de, İstanbul’da, Türkiye-ECOWAS Ekonomi ve İş Forumu gerçekleştirilmesi planlanıyor. Söz konusu etkinliğe ECOWAS üyesi 15 ülkeden ekonomi ve ticaret bakanlarıyla yaklaşık 150 iş insanının katılımı beklenmektedir. İş Konseyimiz, Batı Afrika ülkeleri ile var olan ticari ve ekonomik ilişkilerimizin artmasında önemli bir rol oynayacağına inandığımız bu iş forumuna Fildişi Sahili’nden yeterli katılımın sağlanması için çalışmalarını sürdürecektir."

İnci, bu yıl birincisi gerçekleştirilen etkinliğin, Fildişi Sahili ile ticari, ekonomik ve kültürel ilişkilerin güçlendirilmesine önemli katkı sağlayacağını belirterek, tüm seviyelerde etkin bir iş birliği kurarak ticaret hacmini yakın zamanda ileri boyuta taşımayı hedeflediklerini söyledi. ​

Yarın da devam edecek etkinlikte, Türkiye ve Fildişi Sahili arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin sunumlar yapılarak görüşmeler gerçekleştirilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :