Fildişi Sahili'nde yeni anti-terör yasası

Fildişi Sahili'nde yeni anti-terör yasası

Siyasetçiler ve sivil toplum kuruluşları, kabul edilen yasanın insan haklarını ihlal etmediği sürece ülkeye faydalı olacağını belirtti

Fildişi Sahili'nde siyasetçiler ve sivil toplum kuruluşları, hafta sonu kabul edilen yeni anti-terör yasasını olumlu karşıladı.

Muhalefetteki Fildişi Halk Cephesi Partisi'nden (FPI) eski Savunma Bakanı Amany Nguessan, AA muhabirine açıklamasında, Fildişi Sahili'nin silahlı grupların bulunduğu Mali ile sınırı paylaştığı için güvende olmadığını belirterek kabul edilen yasanın yerinde olduğunu, hükümetin de ülke için bir tehdit oluşturan güvensizlik ortamını yok etmek için gerekli önlemleri alması gerektiğini vurguladı.

FPI ile yakınlığıyla bilinen Fildişi Sahili Çalışanlar Partisi (PIT) yetkililerinden Rabet Stephane, yasanın terör olaylarıyla ilgili verilen cezaları ağırlaştıracağı için faydalı olacağını ifade ederek "Hükümet, terör olaylarına karşı önlem almayı fırsat bilip istediği mekanizmayı yerleştirme girişiminde bulunmamalı" ikazında bulundu.

Muhalefetten Birleşmiş Halk Cephesi (FPU) Partisinin Başkanı Zady Djedje, yasa ile ülkede kalıcı bir barışın sağlanabileceğini dile getirdi.

Fildişi Sahili İnsan Hakları Birliği (LIDH) Başkanı Pierre Adjumani Kuame ise ülke için yararlı olacağını düşündüğü yasa ile insan haklarının ihlal edilmemesi konusunda uyardı.

Hafta sonu mecliste 197 milletvekilinin oy birliği ile kabul edilen yasaya göre, terör olaylarıyla mücadele kapsamında güvenlik önlemleri arttırılacak. Yasayla, terör olaylarıyla ilişkili olduğu sanılan şüpheliler 10 güne kadar gözaltında tutulabilecek, terör olaylarına davetiye çıkaranlar ise 10 ila 20 yıl arasında hapis ve 8 bin 500 ila 85 bin dolar para cezasına çarptırılacak.

Öte yandan güvenlik kaynakları, Mali'nin kuzeyinde aktif olan Ensareddin grubunun tehdidi üzerine 2 bine yakın Fildişi Sahili askerinin Mali sınırına yakın bölgelere konuşlandırıldığını belirtti.

Fransız basınında geçen hafta, son zamanlarda Mali'ye peş peşe saldırılar düzenleyen Ensareddin grubunun lideri Iyad Ag Ghaly'nin, İslam'a karşı olanlarla işbirliği yaptığını öne sürdüğü Fildişi Sahili, Mali ve Moritanya gibi ülkelerde saldırılarını arttıracağını belirttiği iddia edilmişti.

Mali'nin kuzeyindeki silahlı gruplar ile hükümet arasında geçen ay imzalanan barış anlaşmasına rağmen geçen hafta ülkede saldırılar düzenlenmiş, 5 mavi bereli asker ölmüştü.

Ensareddin grubu müzakerelere katılmamıştı.

Çoğunluğu Tuareglerden oluşan Ensareddin grubu, Ocak 2012'de kuruldu. Fransız ve BM güçlerini hedef alan grup, Mali'nin kuzeyinde pusu kurmak ve yollara mayın döşemekten sorumlu tutuluyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı