Fildişi Sahili-Burkina Faso ilişkileri normalleşiyor

Fildişi Sahili-Burkina Faso ilişkileri normalleşiyor

Burkina Faso Devlet Başkanı Kabore:- "Artık karşılıklı bilgi ve eylem paylaşımının ne kadar gerekli olduğuna ikna olmuş bulunuyoruz"- "Ülkelerimizin ortak sorunu haline gelen güvenlik ve savunma konularında bilgi alışverişinde bulunacağız"

ANKARA (AA) - Burkina Faso Devlet Başkanı Roch Marc Christian Kabore, Fildişi Sahili'ni ziyaretinde, karşılıklı bilgi ve eylem paylaşımı konusunda ikna olduklarını söyledi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Yamoussoukra'da, Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Vattara tarafından resmi törenle karşılanan Kabore, "Artık karşılıklı bilgi ve eylem paylaşımının ne kadar gerekli olduğuna ikna olmuş bulunuyoruz. Ülkelerimizin ortak sorununu teşkil eden güvenlik ve savunmaya ilişkin meselelerde bilgi alışverişinde bulunacağız." diye konuştu.

Fildişi Sahili cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, iki günlük ziyareti çerçevesinde Kabore'nin Fildişi Sahili-Burkina Faso Dostluk ve İşbirliği Antlaşması Konferansına eş başkanlık yapacağı belirtildi.

İki hafta önce Fildişi Sahili'nde temaslarda bulunan Burkina Faso Dışişleri Bakanı Barry, düzenlediği basın toplantısında, "Birbirimizden bir şey gizlemeye gerek yok. Son dönemde iki ülke arasında zor zamanlar yaşandı ancak tüm bunlar geride kaldı. Bu ziyaret, iki ülkeyi birleştiren yakın ilişkiler olduğunun göstergesidir." ifadesini kullanmıştı. Barry, darbe girişiminde bulunan ve Fildişi Sahili'ne sığınan Devlet Başkanlığı Muhafız Alayından bazı askerlerin iadesi konusunda olumlu sonuçlanan müzakerelerde bulunduklarını açıklamıştı.

İki ülke arasındaki ilişkiler, Burkina Faso'nun eski Devlet Başkanı Thomas Sankara'nın ölümünden sorumlu tutulan devrik lider Blaise Compaore'nin, 2014'te Fildişi Sahili'ne sığınmasının ardından bozulmuştu. Hakkında uluslararası tutuklama kararı bulunan Compaore'nin hala Fildişi Sahili'nde olduğu belirtiliyor.

Compaore rejiminin Dışişleri Bakanı General Djibril Bassole ile Fildişi Sahili parlamentosunun eski başkanı Guillaume Soro arasında geçtiği ileri sürülen telefon görüşmelerinin yayınlanması da iki ülke arasında gerginliğe neden olmuştu.

Söz konusu telefon kayıtlarında, Soro ile Bassole'nin 16 Eylül'de Burkina Faso'daki darbe girişimini desteklediklerine ilişkin konuşmaların yer aldığı ileri sürülmüştü.

- Sankara cinayeti

Ülkede 1983-1987 döneminde devlet başkanlığı görevini yürüten Sankara, Compaore'nin 15 Ekim 1987'de düzenlediği darbede öldürülmüştü.

Cinayeti aydınlatmak amacıyla, Mayıs 2014'te Sankara'nın mezarı açılmış ve DNA testi yapılmıştı. Ekim ayında açıklanan otopsi raporunda ise "Burkina Faso Cumhuriyeti'nin babası" olarak adlandırılan Sankara'ya defalarca ateş edildiği belirlenmişti.

- Anayasa değişikliği krizi

Burkina Faso'da Ekim 2014'te, 1987'de iktidara gelen Compaore'nin, tekrar aday olmasına imkan veren anayasa değişikliği tasarısı ülkede krize neden olmuştu. Tasarıya karşı çıkanlar sokakları savaş alanına çevirmiş, Compaore, protestolar üzerine 1 Kasım'da istifa etmek zorunda kalmış ve Fildişi Sahili'ne sığınmıştı.

Kriz, 16 Kasım'da Michel Kafando'nun bir yıl olarak belirlenen geçiş döneminin devlet başkanı olarak seçilmesiyle son bulmuştu.

Askeri Mahkeme, "suikast, saldırı ve ceset gizleme" suçlarına karıştığı iddia edilen Compaore'ye 4 Aralık 2015'te uluslararası tutuklama kararı çıkartmıştı.

- 16 Eylül'deki darbe

Eski Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı, başkent Vagadugu'da yapılan kabine toplantısını basarak yönetime el koyduğunu ilan etmişti. Darbe ile yönetimden uzaklaştırılan Kafando, bir hafta sonra iktidarı geri aldığını, başkanlığını yaptığı geçici hükümetin yönetime döndüğünü açıklamıştı.

Ülkede geçiş sürecinin sona ermesini sağlayan devlet başkanı seçimi ise 29 Kasım'da yapılmıştı. İktidara gelen yeni Devlet Başkanı Roch Marc Christian Kabore 29 Aralık'ta göreve başlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :