Fildişi Sahili BMGK'ya katılmak istiyor

Fildişi Sahili BMGK'ya katılmak istiyor

Fildişi Sahili, BM Güvenlik Konseyi'ne geçici üyelik için aday oldu

ABIDJAN (AA) - Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Vattara, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) geçici üyeliği için aday olduklarını açıkladı.

Vattara, başkent Abidjan'da düzenlenen bir törende yaptığı konuşmada, BMGK'nın 2018-2019 döneminde daimi olmayan üye ülkeler arasında yer almak istediklerini ve bunun için gerekli işlemleri başlattıklarını söyledi.

Devlet Başkanı Vattara, "Geçmişte yaşadıklarımızdan yola çıkarak başka toplulukların barışa kavuşmasına destek vermek istiyoruz. Krizden çıkmak, barışı sağlamak, silahsızlanma süreci konusundaki tecrübelerimizi paylaşmak ve Konseyi, gelecekti çatışmalara neden olacak faktörlere odaklanmaya davet etmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

Diplomatik misyonları, Fildişi Sahili'nin başvurusunu desteklemeye çağıran Vattara, terörle mücadeleye devam edilmesi gerektiğini ve terör tehdidinden kurtulamayan Afrika'nın büyük güçlerden destek beklediğini dünyaya duyurmak için Konsey'e üye olmak istediklerini vurguladı.

Fildişi Sahili, 20 Eylül 1960'ta BM'ye üye olmuş, 1964-1965 ve 1990-1991 yıllarında BMGK'nın daimi olmayan üyeleri arasında yer almıştı, 1994 yılında da BM'nin 49. dönem oturumunu yönetmişti.

BMGK'nın bir sonraki geçici üye seçiminin Haziran 2017'de düzenlenmesi öngörülüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :