"Fiberde hedefe ulaşmak için ortak altyapı şirketi kurulmalı"

"Fiberde hedefe ulaşmak için ortak altyapı şirketi kurulmalı"

TELKODER Başkanı Arıak:- "Türkiye'nin, yüzölçümüne göre 16 kat daha fazla fiber ağı uzunluğuna sahip olması gerekir" - "Bu hedefe ulaşmayı sağlayacak fiber şebekenin yaygınlaşması için atılması gereken en önemli adım ortak altyapı şirketinin kurulmasıdır"

ANKARA (AA) - ARİFE YILDIZ ÜNAL - Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak, ülke genelindeki fiber ağı uzunluğunun 272 bin kilometre olduğunu belirterek, "Türkiye'nin, yüzölçümüne göre 16 kat daha fazla fiber ağı uzunluğuna sahip olması gerekir. Bu hedefe ulaşmayı sağlayacak fiber şebekenin yaygınlaşması için atılması gereken en önemli adımlardan birisi ortak altyapı şirketinin kurulmasıdır." dedi.

Arıak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fiberde ortak altyapı kullanımının sektörün en sıcak gündemini oluşturduğunu söyledi.

Turkcell, Vodafone, Türksat gibi sektörün büyük oyuncularının TELKODER üyesi alternatif operatörlerle bir araya gelerek kurmaya hazırlandıkları ortak altyapı şirketinin önemine işaret eden Arıak, OECD ülkeleriyle karşılaştırıldığında, sabit geniş bant yaygınlık oranlarının Türkiye'de çok düşük seviyede kaldığını ifade etti.

Arıak, Türkiye'deki toplam fiber ağı uzunluğunun bu yılın ikinci çeyreği itibarıyla 272 bin kilometreye yükseldiğini, fiber yaygınlık oranının ise yüzde 13 olduğunu bildirdi.

Güney Kore'de 574 bin kilometre fiber uzunluğuyla yüzde 100 penetrasyon oranına ulaşıldığını, Portekiz'de 545 bin kilometre uzunluğunda fiberle yüzde 70 yaygınlık oranına erişildiğini ifade eden Arıak, bu oranın diğer ülkelerde hızla arttığını söyledi.

- "Ortak altyapı şirketi kurulmalı"

Yüzölçümü, nüfus ve veri talebi göz önüne alındığında, Türkiye'nin yüzölçümüne göre 16 kat daha fazla fiber uzunluğa sahip olması gerektiğini belirten Arıak, "Bu hedefe ulaşmayı sağlayacak fiber şebekenin yaygınlaşması için atılması gereken en önemli adım ortak altyapı şirketinin kurulmasıdır." diye konuştu. Arıak, şirketin kurulmasıyla dikey bütünleşmenin önüne geçileceğini, etkin rekabet ortamının sağlanacağını ve yatırımların, kaynaklar etkin bir şekilde kullanılarak yapılacağını söyledi.

Söz konusu hedefe ulaşmak için de altyapı temelli sorunlara odaklanmanın şart olduğunu ifade eden Arıak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ülkemizde bulunan toplam fiber altyapısının yaklaşık yüzde 80’i yerleşik işletmeci olan Türk Telekom'a ait. Bu altyapının bir kısmını fiziksel altyapı oluşturuyor. Bu fiziksel altyapının alternatif işletmecilere ve diğer işletmecilere kullandırılması hem ülke kaynaklarının verimli kullanılması hem de fiber şebeke tesis maliyetlerinin yüzde 80'inin kazı maliyetlerinin oluşturduğu göz önüne alındığında, fiber şebeke tesisine yönelik maliyetlerde ciddi anlamda düşüşe neden olacağını net biçimde söyleyebiliriz."

Arıak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca yapılan hesaplamalara göre söz konusu şirketin kurulamaması durumunda işletmecilerin toplam 20 milyar dolar yatırım yapmalarının gerekeceğini, şirketin kurulması halinde bu rakamın yaklaşık 4 milyar dolar olacağını ifade ederek, "Söz konusu şirketin kurulması için danışman tutuldu. Ayrıca şirket için fizibilite, hukuk ve teknik konularında çalışma başlatıldı" değerlendirmesinde bulundu.

Arıak, 2023'e kadar bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü pazarının 160 milyar dolara çıkarılması ve milli gelirin yüzde 10'u oranında pay almasının, 2035'e kadar da geniş bant erişim büyüklüklerinde siber güvenlik konusunda ve posta alanında Avrupa'nın en iyi ilk 5 ülkesi içine girilmesinin hedeflendiğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :