FETÖ/PDY çatı davası

FETÖ/PDY çatı davası

Darbe girişiminden önce açılan ve aralarında terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in de yer aldığı 7'si tutuklu 75 sanığın yargılandığı Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) çatı davasının görülmesine devam edildi

ANKARA (AA) - Darbe girişiminden önce açılan ve aralarında terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in de yer aldığı 7'si tutuklu 75 sanığın yargılandığı Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) çatı davasının görülmesine devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar İlhan İşbilen, Ali Çelik, Abdülkadir Aksoy, Alaeddin Kaya, Kazım Avcı, Dilaver Azim ile taraf avukatları ve bazı müştekiler katıldı. Tutuklu sanık Hidayet Karaca ise cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmada hazır edildi.

Duruşmanın öğleden önceki bölümünde dosyaya gelen evrakları okuyan Mahkeme Başkanı Selfet Giray, başka bir soruşturmada gizli tanık olarak ifade veren "Toprak"ın beyanlarından dolayı Abdülkadir Aksoy hakkında "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçlamasıyla bir dava daha açıldığını belirtti.

Söz konusu davanın, mahkeme tarafından görülen FETÖ çatı davası ile birleştirildiğini bildiren Giray, Aksoy'a savunma yapıp yapmayacağını sordu. Savunma yapmak istediğini bildiren Aksoy, "Gizli tanık Toprak, ismimi bilmiyor. Bana herhangi bir fiil de isnat edemiyor. Bu iddianamenin reddi gerekirdi. Bu iddianameye karşı söylenecek bir şey yok. Eski beyanlarımı tekrar ediyorum. Terör örgütü üyesi değilim. Bu suçtan beraatımı talep ediyorum. Alaaddin Kaya ile ilişkim vekil-müvekkil ilişkisidir. Kaya, aynı zamanda hemşehrimdir. Bu nedenle zaman zaman görüşürdük." dedi.

Giray, daha sonra sanıkların üzerilerinde ve evlerinde yapılan aramalarda ele geçirilen dijital materyaller ile dokümanlara ilişkin dosyaya gelen belgeleri okudu. Belgeler arasında sanıkların ByLock yazışmalarının dökümleri ve örgüt lideri Gülen'in "sohbet" ve fotoğraflarının bulunduğunu söyleyen Giray, sanıklara ve taraf avukatlarına belgelere ilişkin söyleyeceklerinin olup olmadığını sordu.

- 861 kez ByLock'a girmiş

Sanıklardan Ali Çelik, örgütün kriptolu mesajlaşma programı ByLock'u hiç kullanmadığını savundu. Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun (BTK) internet trafik tespiti tutanağında 861 kez ByLock'a girdiği yönündeki tespite değinen Çelik, bu trafiğin gittiği yerlerde internete otomatik bağlanmasından ya da kendi telefon internetini başkalarına açmasından kaynaklanabileceğini öne sürdü.

Çelik, BTK'dan gelen yazıda bir ByLock IP adresiyle bağlantısından söz edildiğini belirterek, "Bu IP adresini sadece ByLock değil 7 farklı adres kullanıyor. Girdiğim bir başka adresin ByLock gözükmesinin birinci izahı bu olabilir. İkincisi ise bir bilişim uzmanı bazı programların arkasına gizli ByLock reklamı konulduğunu, bu sitelere girildiğinde ByLock bağlantısı yapılmış gibi gözüktüğü tespitini yapmıştı. Buna da müzik, namaz programlarını örnek verdi. Benim telefonumda da namaz programı var. Çok seyahat eden bir kişi olduğumdan namaz programını hep kullandım. Gittiğim yerlerde kıbleyi birilerine sormamak için namaz programı kullandım. Bundan dolayı böyle bir trafik oluşmuş olabilir veya reklamlara girmişimdir." diye konuştu.

FETÖ çatı davasına 73'üncü kişi olarak raptiyeyle rapt edildiğini savunan Çelik, bu raptiyenin tutmayacağını söyledi. Bank Asya hakkında konuşan Çelik, "Örgüt lideri demiş ki 'Bank Asya'yı kurtarın.' Benim bu dönemden sonraki Bank Asya hareketlerim ortada. 17-25 Aralık öncesinde oradan kredi almıştım. 17-25 Aralık'tan sonra gittim Beykoz'daki arsamı sattım ve o krediyi kapattım. Krediyi kapatmam bankanın aleyhinedir. Örgüt lideri 'bankayı kurtarın' diyor, birileri koşuyor, ben tam tersini yapıyorum. Örgütün kurucusu olmadığım, yöneticisi olmadığım ortada. Tahliyemi talep ediyorum." dedi.

Sanık Dilaver Azim, kendisine ait hard diskte "Zaman.com.tr"den bazı çıktıların bulunduğu tespitine ilişkin, "Ben çok sayıda siteden haber okudum. Neden sadece FETÖ'nün yayını belge olarak gösteriliyor. Ben iki yıldır suçsuz yere yatıyorum. Bu örgütün bir bardak çayını içsem söylerim. Bu örgütle hiçbir ilgim yok. Bir delil varsa söyleyin." ifadelerini kullandı.

- İşbilen, ByLock kullandığı iddialarını reddetti

Sanık İlhan İşbilen, hakkındaki ByLock raporuna ilişkin savunmasını raporu gördükten sonra yapacağını söyledi. ByLock kullanmadığını iddia eden İşbilen, "ByLock kullanıldığı söylenilen telefonlar benim telefonlarım değil, Meclis tarafından bana verilen telefonlar. Meclis bazen telefonları topluyordu, programlar yüklüyordu ve Meclis ile alakalı programlar deniliyordu. ByLock'un yüklendiği tarihe bakıyorum o tarihte ben yurt dışındayım. Atılan mesajlara bakıyorum, Erzurum'dan mesaj atılmış ama ben yine yurt dışındayım." şeklinde konuştu.

Duruşmaya yarın devam edilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :