FETÖ/PDY çatı davası

FETÖ/PDY çatı davası

Darbe girişiminden önce açılan ve aralarında terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in de yer aldığı 73 sanığın yargılandığı FETÖ/PDY çatı davasında, tutuklu 7 sanığın da tutukluluğunun devamına karar verildi- Mahkeme, sanıklardan Avcı ve Aksoy'un sağlık dur

ANKARA (AA) - Darbe girişiminden önce açılan ve aralarında terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in de yer aldığı 73 sanığın yargılandığı Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) çatı davasında, tutuklu 7 sanığın tutukluluğunun devamına karar verilirken, sanıklardan Kazım Avcı ve Abdulkadir Aksoy'un sağlık durumlarının cezaevinde kalmaya elverişli olup olmadığına ilişkin Adli Tıp raporu alınması kararlaştırıldı.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar İlhan İşbilen, Dilaver Azim, Abdulkadir Aksoy, Kazım Avcı, Ali Çelik ve Alaeddin Kaya, bazı müştekiler ve tarafların avukatları katıldı. Sanık Hidayet Karaca ile ise İstanbul'da tutuklu bulunduğu cezaevinden telekonferans sistemiyle bağlantı kuruldu.

Duruşmada, sanıklardan Fetullah Gülen'in halasının oğlu Kazım Avcı'nın avukatı Şenol Özel'in beyanı alındı.

Özel, müvekkilinin örgüt yöneticiliğiyle suçlanmasına karşın ByLock kullanıcısı olmadığını bildirdi.

Müvekkiline göre daha hafif sağlık sorunları bulunan birçok kişinin tutukluyken tahliye edildiğini anlatan Şenol Özel, tek bacağı olmayan müvekkilinin tutuklu olmasını anlayamadığını söyledi ve tahliye talebinde bulundu.

Avcı da 18 aydır Fetullah Gülen'in akrabası olduğu için tutuklu bulunduğunu iddia ederek, şunları kaydetti:

"Örgütle alakam olsaydı, burada gariban bir memur olarak bulunmazdım. Bizden önce 9-10 yıl suçsuz insanlar yargılandı, şimdi bize yapılıyor. Zor durumdayım. İmanım olmasa vallahi yaşamam. Hastalıkları benden çok hafif olanlar tahliye edildi. 'Kazım Avcı gibi bir adamı dahi bu hükümet içeri attı' dedirtmek isteniyor. Burada resmen hükümet suçlanıyor. Mahkeme bunu göz önüne alsın. Bir tuzağın içindesiniz. Kazım Avcı'nın tahliyesini vermeniz çok önemli. Geçmişte oyun oynandı, şimdi de oynanıyor. Her 5 senede al birilerini, yargıla, çöpe at. Her 10 senede al insanları 'Ergenekoncu' diye yargıla. Katiyen tahliye istiyorum."

Hakkında yakalama kararı bulunan ve yurt dışında olduğu belirtilen sanık Şerif Ali Tekalan'ın avukatı Kamile Özbulut müvekkili hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını istedi.

Özbulut, müvekkili hakkında Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde de "terör örgütü üyeliği" suçundan açılan dava bulunduğunu belirterek, davaların birleştirilmesini talep etti.

- "Atatürk ilke ve inkılapları..."

Sanıklardan Alaeddin Kaya'nın avukatı Bülent Teoman Özkan da müvekkili hakkında tahliye talebinde bulunurken, kapatılan Samanyolu Yayın Grubunun sorumlu müdürü Hidayet Karaca "konjonktürel bir yargılama yapıldığını" savundu.

Karaca, görev yaptığı kanalın yayınlarının hukukun üstünlüğü, adalet ve tarafsızlık ilkesine uygun olduğunu öne sürdü, "Atatürk ilke ve inkılapları dahil olmak üzere bütün yayın ilkelerine uygun yayın yaptık" iddiasında bulundu.

Tahliye istemediğini söyleyen Hidayet Karaca, "Tahliyeyi vicdanlarınıza havale edeceğim." dedi.

Ergenekon davası sanıklarından olan müşteki Hüseyin Buzoğlu, FETÖ ile ilgili bilgileri olduğu gerekçesiyle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, eski HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur ve açığa alınan cumhuriyet savcısı Ferhat Sarıkaya’nın tanık olarak dinlenmelerini talep etti.

Sanıklar ile avukatlarının taleplerini ve tahliyeye yönelik beyanlarını aldıktan sonra müzakereye geçen mahkeme heyeti, ardından ara kararları açıkladı.

Tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamı kararlaştırılırken, sanıklardan Avcı ve Aksoy'un sağlık durumlarının cezaevinde kalmaya elverişli olup olmadığına ilişkin rapor alınması için Adli Tıp Grup Başkanlığına müzekkere yazılmasına karar verildi.

Tutuklu sanıkların mal varlıkları üzerindeki tedbirin kaldırılmasına hükmeden heyet, bazı sanıkların, davanın "Futbolda şike kumpası" ve "Tahşiyecilere kumpas" davalarıyla birleştirilmesi talebini ise reddetti.

Sanıklardan Şerif Ali Tekalan hakkında Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde açıldığı belirtilen davanın iddianamesinin incelenmek üzere istenmesini kararlaştıran heyet, ByLock kullandığı belirlenen sanıklarla ilgili ByLock mesaj içerikleri ve arama kayıtlarının gönderilmesi konusunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına bir kez daha müzekkere yazılmasına karar verdi.

Haklarında yakalama ve yokluğunda tutuklama kararı bulunan sanıklara ilişkin bu kararların devamına hükmeden heyet, haklarında kırmızı bülten ve iade talepnamesi düzenlenen sanıklara ilişkin Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne yeniden müzekkere gönderilmesini kararlaştırdı.

Müşteki Buzoğlu'nun bazı kişilerin tanık olarak dinlenmesi talebini reddeden heyet, 15 Temmuz Derneği ile bazı kişilerin davaya katılma talebini ise kabul etti.

Dava, 12, 13 ve 14 Temmuz 2017 tarihlerine ertelendi.

- İddianame

İddianamede, aralarında terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in de bulunduğu sanıkların, "anayasayı ihlale teşebbüs etmek" ve "hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek" suçlarından 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yanı sıra "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", "siyasi ve askeri casusluk", "hukuka aykırı olarak kişisel verileri ele geçirmek", "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek", "nitelikli dolandırıcılık", "zimmet", "terör örgütü faaliyeti çerçevesinde resmi belgede sahtecilik" ve "suç gelirlerini aklamak" suçlarından 132 yıl 1'er aya kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

FETÖ çatı iddianamesinde, FETÖ/PDY'nin devlet kurumlarını ele geçirmek, anayasal düzeni yıkarak yerine otoriter, totaliter bir "cemaat oligarşisi/zümre hakimiyetine dayanan devlet düzeni" kurmak ve hükümeti devirmeye teşebbüs etmek suçlarına ulaşmak için kurulduğu ifade ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :