FETÖ'nün "yasa dışı dinleme" davasında ara karar

FETÖ'nün "yasa dışı dinleme" davasında ara karar

FETÖ/PDY kapsamında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da aralarında bulunduğu 143 polisin "casusluk ve yasa dışı dinleme" iddiasıyla yargılandığı davada, tutuklu sanık Serkan Demirbaş'ın tahliyesine karar verildi

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) kapsamında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da aralarında bulunduğu 14'ü tutuklu 143 polisin yargılandığı "casusluk ve yasa dışı dinleme" davasında, tutuklu sanık Serkan Demirbaş'ın adli kontrolle tahliyesine hükmedildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, eski Emniyet Müdürü Erol Demirhan'ın da aralarında bulunduğu 14 tutuklu sanıkla başka suçtan tutuklu 7 sanık katıldı. Müştekiler Müge Anlı ve Latif Erdoğan'ın avukatıyla birlikte çok sayıda taraf avukatı da salonda hazır bulundu.

Dosyaya giren evrakların okunmasının ardından sanıklar tutuklu sanık Veli Karlı ile başka suçtan tutuklu sanıklar Ahmet Akbulut, Tarık Yılmaz ve Ersin Erdin savunma yaptı.

Savunmaların ardından söz alan sanık avukatları tahliye ve davaya ilişkin taleplerde bulundu.

Taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Hayati Başdağ, Ali Fuat Yılmazer, Erol Demirhan, İsmail Arslan, İsmail Tuncay, Veli Karlı, Hakan Emre, Mesut Kılıçarslan, İbrahim Arslan, Erhan Evren, Burhan Alioğlu, Engin Yaşar ve Osman Aksu'nun tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Tutuklu sanık Serkan Demirbaş'ın ana dava ile Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesinin birleşen dosyası kapsamında savunmasının alınmış olması, delillerin sanık yönünden toplanmış olması, sanığın delillere ulaşma, karartma, değiştirme şüphesinin ortadan kalkmış olması, suç vasfının değişme ihtimali ile tutuklulukta kalmış olduğu süreyi değerlendiren mahkeme heyeti, tutuklamanın bir tedbir oluşu, tutuklulukta ölçülülük ilkesi ile sanık üzerinde adli kontrol tedbiri ile de yeterli ve hukuksal denetimin bu aşamada sağlanabilecek oluşunu dikkate alarak sanığın tahliyesine karar verdi.

Heyet, tahliye edilen Demirbaş hakkında yurtdışına çıkış yasağı ile haftada bir gün evine en yakın karakola giderek imza atmasına hükmetti.

Mahkeme heyeti, 26 firari sanığın haklarındaki yakalama kararlarının infazının beklenmesine karar verirken, savunması alınan tutuksuz sanıklar ile savunması alınan başka suçtan tutuklu sanıkların duruşmalara katılma zorunluluğunu kaldırdı.

Heyet, duruşmanın 24 Nisan 2018'e ertelenmesine ve duruşmaların 25 ve 26 Nisan'da da yapılmasına hükmetti.İddianameden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Okan Özsoy tarafından hazırlanan iddianamede, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da aralarında yer aldığı 143 polisin "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep ediliyor. Sanık Yılmazer hakkında ayrıca ''silahlı örgüt kurmak veya yönetmek veya üye olmak, siyasal veya askeri casusluk, resmi belgede sahtecilik, iftira, haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme ve verileri yok etmek" suçlarından bin 924 yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, Erol Demirhan için de aynı suçlardan 5 bin 735 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede, diğer 141 sanığın "resmi belgede sahtecilik, iftira, görevi kötüye kullanma, haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi ve verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" gibi suçlardan 35 yıldan 878 yıla kadar ayrı ayrı hapisle cezalandırılması öngörülüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :