FETÖ'nün Şükrü Balcı POMEM yapılanması davası

FETÖ'nün Şükrü Balcı POMEM yapılanması davası

FETÖ/PDY'nin Şükrü Balcı Polis Meslek Yüksekokulu'ndaki yapılanmasına ilişkin haklarında dava açılan 28'i tutuklu 31 sanığın yargılanmasına başlandı

 Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, FETÖ'nün Şükrü Balcı Polis Meslek Yüksekokulu'ndaki (POMEM) yapılanmasına ilişkin haklarında dava açılan 28'i tutuklu 31 sanık hakim karşısına çıktı.

İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yapılan binadaki salonda görülen duruşmaya, sanıkların tamamı ile avukatları katıldı.

Kimlik tespitlerinin yapılması ve iddianamenin özetlenerek okunmasının ardından savunmalarına geçilen sanıklardan eski komiser yardımcısı tutuklu sanık Necdet Saygılı, örgütün "sohbet" adı altındaki hiçbir toplantısına katılmadığını öne sürerek, 10-12 yıldır aynı telefon numarasını kullandığını ve telefonuna örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u yüklemediğini iddia etti.

Saygılı, sosyal medyayı da kullanmadığını savunan Saygılı, eşinin evde bulunan 20 bin lira değerindeki birkaç bileziğini bozdurup faizsiz olması nedeniyle Bank Asya'ya yatırdığını, bankanın örgütle anılmasının ardından da eşinin parayı çektiğini ileri sürdü.

Örgütün hiçbir dergisine ve gazetesine aboneliği olmadığını, pasaportunun da bulunmadığını savunan Saygılı, bir yıldır tutuklu olduğunu ifade ederek tahliyesini istedi.

Tutuklu sanık Murat Perdeciler de diğer bankalarda hesabı olduğu gibi Bank Asya'da da 14-15 yıl hesabının olduğunu söyledi.

Bank Asya'nın kredi kartını da kullandığını anlatan Perdeciler, "Talimatla bankaya para yatırmadım. Banka hesabımdaki artışın sebebi ise şahsıma ait silahımı satmıştım ve onun parasını yatırmıştım. Normal vatandaş olarak yaptığım bir işlem. Örgütün talimatından 10 ay sonra para yatırdığım görülüyor. Örgüt üyesi olsam talimat verildiğinde hemen yatırırdım." diye konuştu.

ByLock programı yüklemediğini ve kullanmadığını ileri süren Perdeciler, hakkındaki suçlamaları reddederek tahliyesini talep etti.

Tutuklu sanık eski komiser yardımcısı Muhittin Yıldırım da 18 Temmuz'da açığa alındığını, 22 Kasım'da ihraç edildiğini, 23 Kasım 2016'da gözaltına alındıktan sonra tutuklandığını söyledi.

Yıldırım, ByLock kullanmadığını ve yüklemediğini savunarak, evindeki internet hattını ise komşusuyla beraber kullandıklarını söyledi.

Tutuklu sanık Mehmet Kadir Göktürk de Büyükçekmece Devlet Hastanesi'nde doktor olarak çalıştığını, 2013 yılında Şükrü Balcı Polis Meslek Yüksekokulu'ndaki doktorun değişmesi üzerine bir yıllığına okulda görevlendirildiğini söyledi.

Okula girecek öğrenciler için yapılan mülakatlarda doktor olarak bulunduğunu aktaran Göktürk, bu mülakatlarda öğrencilerin yüzlerinde yara olup olmadığı, boy ve kilo arasındaki fark gibi değerlere baktığını ve herhangi bir aday için öncelik sağlanmadığını iddia etti.

Kızının üstün yetenekli olduğunu ve bu yüzden Fatih Koleji'nde özel bir sınıfta okuduğunu anlatan Göktürk, 17-25 Aralık'tan sonra kızını devlet okuluna gönderdiğini ileri sürdü.

FETÖ'nün yayın organı olduğu gerekçesiyle KHK ile kapatılan Zaman gazetesine test eki verdiği için okuldan dolayı abone olduğunu ifade eden Göktürk, Bank Asya'ya ait kredi kartının bulunduğunu söyledi.

Duruşma, sanık savunmalarının tamamlanmasının ardından tanıkların dinlenilmesiyle sürüyor.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Evliya Çalışkan tarafından FETÖ/PDY'nin Şükrü Balcı Polis Meslek Yüksekokulu'ndaki yapılanmasına ilişkin hazırlanan iddianamede, aralarında sivillerin de bulunduğu 28'i tutuklu 31 sanık yer alıyor.

İddianamede, sanıklardan 11'inin "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan 22 yıl altışar aya, 20'sinin ise "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :